In 2015 werden wereldwijd 54 journalisten gegijzeld, dat is fors mee dan de 40 journalisten die in 2014 werden gegijzeld. Het aantal ontvoeringen daalde tegenover vorig jaar met een derde. Deze cijfers zijn afkomstig van het jaarverslag van de organisatie Reporters without borders / Reporters sans frontières (RSF).
Forse stijging in Jemen
De toename van het aantal gijzelingen is vooral te wijten aan de forse stijging in Jemen. Ook in Syrië is er sprake van een “gijzelingsindustrie”. Maar liefst 26 journalisten worden er vastgehouden door rebellengroepen. IS gijzelt in Syrië en Irak 18 journalisten. Het aantal journalisten dat ontvoerd werd, daalde met een derde, tot 79. Het verschil met 2014 wordt verklaard door een verbetering van de situatie in Oekraïne.
Gevangenis
Ook het aantal journalisten dat in de gevangenis opgesloten zit, daalde tot 153 (-14 procent). Het Amerikaanse Comité voor de bescherming van Journalisten (CPJ) telde 199 journalisten in de gevangenis, ook een daling tegenover de 221 in 2014. De landen met de meeste opgesloten journalisten zijn China, Egypte, Iran en Eritrea, aldus RSF. De situatie in Turkije is de jongste tijd erg verslechterd, waarschuwt de CPJ. Dit jaar zijn ook acht journalisten verdwenen, vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het gehele rapport is hier te lezen.
Reporters sans frontières / Reporters Zonder Grenzen is een internationale niet-gouvernementele organisatie die onderzoek doet naar persvrijheid, en deze wil bevorderen. De organisatie werd opgericht in 1985 door de Fransman Robert Ménard, die er ook tot 2008 leiding aan gaf.
Tweets:
#RSF's 2015 Round-up: 54 journalists held hostage worldwide https://t.co/yfoT6hyVMP
— RSF (@RSF_inter) December 15, 2015