De Stichting Middengolf is van mening dat de middengolf ook in de toekomst ingezet kan worden voor landelijke radiozenders. De Stichting Middengolf geeft dit aan in een reactie op de consultatie van de overheid voor toekomstig gebruik van de middengolf. Er zijn inmiddels al bijna twintig reacties binnengekomen op deze consultatie. Reageren kan nog tot maandag 15 februari.
Toekomst middengolf
De laatste tijd zijn een aantal grotere radiozenders gestopt met haar uitzendingen op de middengolf. Volgens minister Kamp (Economische Zaken) is het mede door het verder digitaliseren van het etherlandschap “niet meer te verdedigen om in deze band verder nog vergunningen voor hoog vermogen radio uit te geven.” Volgens de minister bestaat er wel interesse in het gebruik van de middengolf voor een beperkt bereik.
Laagvermogen zenders
De minister wil de middengolf daarom gaan inzetten voor laag vermogen omroepen voor evenementen en bedrijfsondersteunende diensten en particulieren die lokale radio als hobby uitoefenen, gebruik door sportverenigingen, bedrijven die lokaal reclame of achtergrondinformatie willen verspreiden etc. De minister hinkt qua het uitzendvermogen nog op twee gedachten: zowel LPAM (Low Power Amplitude Modulation) met een maximaal vermogen tot 1 watt als anderzijds vermogens tot maximaal 100 watt liggen binnen de mogelijkheden. De vergunning voor deze frequenties op de middengolf zullen op volgorde van binnenkomst worden uitgegeven. Voor de huidige vergunninghouders op de middengolf blijft het beleid ongewijzigd.
Landelijke radio
De Stichting Middengolf is van mening dat de middengolf ook in de toekomst kan worden ingezet voor landelijke radiozenders. Volgens Ruud Poeze van de Stichting Middengolf kunnen er ook een aantal stations landelijk uitzenden, zoals is toegezegd door minister Kamp aan de Tweede Kamer. “In een beleidsvoornemen (wijziging Nationaal Frequentie Plan, NFP) lijkt de overheid echter vast te houden aan het LPAM verhaal.”, aldus Ruud Poeze.
Poeze wil een nieuwe landelijke zender starten op de middengolf voor de oudere luisteraars, 50+. ClassicRadio zal naast AM ook te horen zijn op digitale radio DAB+. Volgens Poeze wil de overheid dit tegenhouden om onduidelijke redenen.
Ruimte onbenut
Bovendien laat de overheid volgens Ruud Poeze ruimte voor LPAM liggen, kleine zendertjes kunnen op veel meer frequenties uitzenden naast de aan Nederland toegewezen kanalen. Door de uitschakeling van zenders in het buitenland is er veel meer ruimte. Ook kan volgens hem de toewijzing van frequenties veel eenvoudiger dan de overheid voorstelt door op de AM band gebruik te maken van het zogenoemde verdeling op afroep systeem, dat in principe nu al mogelijk is.
Ruud Poeze is momenteel actief op de middengolf met diverse zenders in Midden Nederland op 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. Op deze middengolfzenders wordt het signaal van Radio Paradijs doorgegeven. Radio Paradijs is ook te ontvangen via Internet en DAB+ in west en midden Nederland op kanaal 8A. Radio Paradijs heeft ook voor andere regionale kavels een kanaal bemachtigd maar zendt hier momenteel nog niet op uit.
De complete reactie van de Stichting Middengolf is hier te lezen.