Volgens gemeenteraadslid Ben Paulides (Democratische Liberalen Wassenaar) heeft de Stichting Omroep Wassenaar (SOW) geen eerlijke kans gehad om lokale omroep van Wassenaar te worden.
“Alleen Midvliet FM/TV is representatief”
Vorige week werd bekend dat het college van de gemeente Wassenaar de gemeenteraad voorstelt om de huidige lokale omroep voor Wassenaar, Midvliet FM/TV, weer voor te dragen bij het Commissariaat voor de media als lokale omroep voor de komende vijf jaar. Volgens de verantwoordelijk wethouder zou de andere gegadigde, SOW, haar aanvraag hebben ingetrokken. Bewijs van de intrekking bij het Commissariaat kan of wil de wethouder echter niet leveren.
Daarnaast is het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) van de stichting niet representatief verklaard. Hierdoor blijft er volgens het college van Wassenaar maar één omroep in de race voor de vergunning en dat is Midvliet FM/TV. Raadslid Ben Paulides vindt het vreemd dat er een oordeel gevraagd wordt over een aanvraag waarvan de wethouder beweert dat deze is ingetrokken. Het voorstel zal eind februari als behandelstuk worden ingebracht in de gemeenteraadsvergadering.
Niet te spreken over de procedure
Raadslid Ben Paulides is niet te spreken over de gevolgde procedure door de verantwoordelijk wethouder. “Vanaf het begin was duidelijk welke voorkeur het college had en aangezien de coalitie graag in het zadel wil blijven zitten houden zij elkaar de handjes stevig vast om te voorkomen dat ze gaan vallen op de door de wethouder gemaakte fouten.”, aldus Paulides tegenover deze website.
Volgens Paulides is de aanvraag van de Stichting Omroep Wassenaar helemaal niet ingetrokken en blijk zelfs de tussentijds gewijzigde het PBO-lijst van Midvliet FM/TV nog steeds niet op orde te zijn. Ook wordt door het raadslid vraagtekens gesteld bij commerciële samenwerking tussen Midvliet FM/TV en een lokaal weekblad. Inmiddels heeft het Commissariaat voor de Media tegenover het raadslid bevestigd dat er geen intrekking van de aanvraag van SOW is ontvangen.
In strijd met Mediawet
“Midvliet heeft een commerciële samenwerking met een lokaal weekblad waarbij ze van elkaar integraal berichten overnemen. In de Mediawet en de beleidsregels staat dat dit verboden is. Daarnaast is een PBO-lid van Midvliet, de heer, Andre van Herk,eigenaar van de krant waar Midvliet een samenwerking mee heeft. Ook dat mag niet. Verder zitten er twee raadsleden van Leidschendam Voorburg met een functie bij Midvliet. Zij hebben ook voor de representativiteit van Midvliet in Leidschendam gestemd; dat zijn Astrid van Eekelen fractievoorzitter VVD en Dj en technicus Henk Knoester raadslid Groen Links.”, aldus Paulides.
Paulides vervolgt: “In 2012 zat er ook een VVD-raadslid uit Wassenaar in hun PBO, het enige lid ooit uit Wassenaar in al die jaren. Dat zijn zaken die in de Mediawet en de Gemeentewet als verboden of ongewenst geacht worden. Midvliet heeft nooit aan de PBO-eisen of zelfs maar aan de ICE-eisen voldaan. Uit een lijst van nevenfuncties van raadsleden uit Leidschendam Voorburg blijkt dat Astrid van Eekelen afgelopen week is afgetreden als voorzitter van het PBO van Midvliet. De nevenfunctie wordt niet meer opgevoerd.”
Mutaties in PBO
De Stichting Omroep Wassenaar zelf is het niet eens met het niet-representatief verklaren van haar PBO op basis van het feit dat beweerd wordt dat de aanvraag door de omroep is teruggetrokken. Bij beide partijen zijn er onlangs mutaties doorgevoerd in het PBO om representatief te worden verklaard: “De mutaties in het PBO van Midvliet zijn geaccepteerd en van SOW niet. Ik ben benieuwd hoe de recente mutaties bij Midvliet worden gezien omdat mutaties op de oorspronkelijke aanvraag van SOW niet toegestaan zouden zijn”, aldus Paulides.
Knoop doorhakken
Eind februari moet de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse gemeente de knoop doorhakken over welke omroep zich de komende vijf jaar lokale omroep mag noemen in Wassenaar. Het onderwerp zal niet als hamerstuk maar als behandelstuk worden ingebracht.
Paulides verwacht dat Midvliet FM/TV zal worden aangewezen als lokale omroep. “De raad volgt blind de wethouder. Geen kennis van zaken bij de coalitie en bij de oppositie.”, aldus Paulides. Paulides wil dat ook de aanvraag van Midvliet FM/TV wordt afgewezen aangezien er geen goede controle van de stukken heeft plaatsgevonden volgens hem: “Hoe het dan verder gaat? Nieuwe ronde nieuwe kansen of dat alleen Midvliet iets aan mag vullen? In ieder geval komt er eerst een hoorzitting bij het Commissariaat voor de Media als een van de partijen is afgewezen.”
Dit lijkt op het zoveelste onderonsje van baantjesjagers in de politiek. Woont die wethouder in Wassenaar? Nee, natuurlijk niet. Gemeentelijk advertenties uitdelen aan de vriendjes van de lokale krant, de mediavergunning aan de vriendjes van Midvliet. Alles om in het pluche te blijven.
De aanstaande hoorzitting is een mooie lakmoesproef voor het Commissariaat voor de Media. Kijken of ze het aandurven een gevestigd belang als Midvliet erop te wijzen dat ook voor hen de regels van toepassing zijn en de gunning deze keer aan de nieuwkomer toe te wijzen.
Wat een schandalig verhaal. Een aanvraag negeren omdat het je niet past?? Hoe corrupt is een gemeente als zij hun voorkeur willen doordrukken zonder de feiten eerlijk te beoordelen. Uit dit verhaal blijkt toch dat Stichting Omroep Wassenaar juist wel een representatieve Pbo heeft en Midvliet al jaren niet!! Functioneert het Commissariaat voor de Media dan niet?! Ik hoop dat die Stichting Omroep Wassenaar alsnog een eerlijk kans krijgt.