Het aanleggen van een glasvezelaansluiting tot elke voordeur is volgens TNO niet nodig. Dit schrijft het onderzoeksbureau op haar website. Een glasvezelaansluiting tot aan de voordeur is volgens Frank Phillipson van TNO “niet alleen duur, tijdrovend en arbeidsintensief, maar vooral niet nodig om de meeste mensen een voldoende snelle verbinding te bieden.”
Gemeenteraadsverkiezingen
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stellen veel politieke partijen als doelstelling in hun verkiezingsprogramma om elk huis uit te rusten met een glasvezelaansluiting tot aan de voordeur. Dit wordt een zogenaamde Fiber-to-the-Home-aansluiting (FttH) genoemd.
Niet nodig
Volgens Frank Phillipson is voor een groot deel van de huishoudens en bedrijven het voldoende als het netwerk tot het laatste verdeelpunt wordt verglaasd. Met nieuwe technologieën zoals G.fast zijn met het resterende stukje van 100 tot 200 meter over het bestaande koper- of coaxnetwerk internetbandbreedtes van 200 tot 500 Mb/s te halen.
Lagere kosten
Hiermee kan, voor een fractie van de kosten in vergelijking met een volledige FttH-uitrol, voor een groot deel van de klanten aan de vraag voor de komende jaren worden voldaan. Bovendien blijft dan geld over om specifieke gevallen, bijvoorbeeld inwoners van de buitengebieden en hun scholen en bedrijven aan te sluiten op snel internet. Nu vallen die vaak buiten de boot omdat deze aansluitingen te duur zijn en moeten ze het doen met een ‘internet-karrespoor’ van 1-5 Mb/s.
Toekomst
Door deze netwerkuitbreidingen slim in te vullen en aan te leggen, gaat iedereen er sneller op vooruit en kan er volgens TNO in de toekomst verder worden gemigreerd naar FttH, indien dat voor de vraag aan bandbreedte noodzakelijk is. De totale kosten hoeven dan niet hoger te zijn dan wanneer in één keer wordt overgaan naar FttH.
5G
Bovendien, als het voor de vraag niet nodig is of indien andere technologische oplossingen opkomen, denk aan mobiele 5G, hoeft het laatste stuk niet verglaasd te worden wat een flinke besparing oplevert.
Sociale media:
Veel lokale verkiezingsplannen voor glasvezel onnodig ambitieus https://t.co/8oaIYh2kih pic.twitter.com/482UvsEOwR
— TNO Nieuws (@TNO_nieuws) March 7, 2018