Tukker FM staakt uitzendingen ether, RADIONL levert frequenties in

De regionale commerciële radiozender Tukker FM stopt per dinsdag 22 augustus haar uitzendingen via de FM en DAB+. Daarnaast stopt de regionale commerciële radiozender RADIONL met haar etheruitzendingen in de regio Amersfoort op 99.5 MHz en in Deventer op 89.9 MHz. Dit heeft Nico Silvius, directeur van beide radiozenders, bevestigd tegenover deze website.

Tukker FM

Tukker FM is sinds 20 juni van dit jaar te ontvangen in de regio Oldenzaal op 90,0 MHz. Daarnaast is de radiozender te beluisteren in heel Oost en Noordoost Nederland te ontvangen via DAB+ (kanaal 6B). Aan de uitzendingen van Tukker FM komt echter vanaf dinsdag een einde.

Regiogerichtheid

Afgelopen week heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak tussen de overheid en Tukker FM. De rechter heeft hierbij bepaald dat 64% van de uitzendingen gevuld moeten worden met muziek, informatie en presentatie uit de directe omgeving van Oldenzaal. Dit zou betekenen dat Tukker FM zeven uur per dag dezelfde muziek en artiesten moet programmeren. Aangezien het aanbod uit Oldenzaal zeer gering is,
is het voor Tukker FM onmogelijk om haar luisteraars van een goede programmering te voorzien.”, aldus de radiozender in een verklaring.

Kavel

De radiozender zal haar vergunning voor kavel B29 inleveren bij Agentschap Telecom. De radiozender blijft wel te beluisteren via Internet. Het regiogerichtheidspercentage is overigens een percentage dat door de radiozenders zelf is opgegeven ten tijde van de verdeling van de etherfrequenties.

RADIONL

Daarnaast zal de regionale commerciële radiozender RADIONL haar uitzendingen stoppen in de regio Amersfoort (kavel B36/99,5 MHz) en Deventer (kavel B28/89,9 MHz). Ook hier zorgt het hoge regiogerichtheidspercentage voor het feit dat de uitzendingen gestaakt gaan worden voor deze kavels. De editie Amersfoort zal vanaf dinsdag ook verdwijnen van het regionale DAB+-kavel op kanaal 8A in de Randstad.

RADIONL blijft in de omgeving van Amersfoort te beluisteren op 96.0 FM en 98.5 FM en in Deventer via 94.0 FM en 93.1 FM. De vergunningen voor deze kavels worden door de radiozender ingeleverd bij Agentschap Telecom. Via DAB+ zullen via kanaal 8A nog twee versies van RADIONL te horen blijven.

Veiling

De genoemde kavels zullen waarschijnlijk via een veiling opnieuw worden uitgegeven door Agentschap Telecom. Dan zal er een regiogerichtheidspercentage van 10 procent gaan gelden voor de genoemde kavels.

Eerder al zijn frequenties van het bedrijf achter RADIONL in Wieringerwerf, Cuijk en Winterswijk uitgeschakeld.