De Tweede Kamer heeft de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) dinsdag met ruime meerderheid aangenomen. PVV en SP stemden tegen het voorstel.
Weerstand in Hilversum
Tegen het voorstel bestaat veel weerstand in Hilversum. Vanochtend riepen tientallen BN’ers Tweede Kamerleden in een advertentie op om tegen de mediawet te stemmen. De advertentie verscheen in De Volkskrant en de Telegraaf. De ondertekenaars vinden dat de politiek middels de nieuwe wet te veel bemoeienis krijgt met de publieke omroep.
Toekomstbestendig
De nieuwe Mediawet moet het publieke bestel toekomstbestendig maken zegt Sander Dekker. De wet maakt het onder meer mogelijk dat externe producenten hun programma’s direct aanbieden aan koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en dus niet meer uitsluitend via een van de omroepverenigingen. Het is nog niet duidelijk hoe dit in de praktijk in zijn werk zal gaan.
Amusement
Daarnaast moet de publieke omroep zich meer gaan onderscheiden ten opzichte van commerciële zenders. Educatie, informatie en cultuur, dat is wat de omroep moet doen volgens de nieuwe wet. Amusement is geen kerntaak van de publieke omroep meer al is het niet geheel duidelijk wat er onder amusement wordt verstaan.
Einde Radio 6 Soul and Jazz
Een motie om Radio 6 Soul and Jazz als zelfstandige te behouden heeft het niet gehaald en dat betekent dat de radiozender wordt opgedoekt en verder gaat als themazender onder de vleugels van NPO Radio 2. Een motie van D66 en PvdA voor “een volwaardige plek voor soul en jazz op de publieke radio” haalde het wel. NPO Radio 6 reageert teleurgesteld op het besluit: “Met enige vorm van ironie kunnen we 13 oktober 2015 toch wel een ‘Zwarte Dag’ noemen. Na een lange periode van spanning en onduidelijkheid is er eindelijk iets meer opheldering rondom het voortbestaan van NPO Radio 6. De Tweede Kamer heeft dus de motie afgewezen om Radio 6 te redden, en heeft de motie goedgekeurd voor behoud van soul & jazz op de publieke omroep. Het is nu aan staatssecretaris Dekker om in overleg met de NPO tot het definitieve plan te komen.”
Eigendomsbeperking frequentiekavels
De Kamer stemde ook voor een motie van VVD en PvdA voor een wijziging in de zogenaamde eigendomsbeperking van de landelijke frequentiekavels. Dit betekent concreet dat mediabedrijven als bijvoorbeeld Sky Radio Group en Radio 538 Groep meer dan maximaal twee FM-frequentiepakketten mogen bezitten. Indien de motie wordt opgevolgd door staatssecretaris Sander Dekker en minister Kamp van Economische Zaken zal dit leiden tot meer overnames in de radiowereld.
De nieuwe mediawet is hier te lezen.