VCR maakt bezwaar tegen doorgifte NPO Soul & Jazz via de kabel

De Vereniging van Commerciële Radio (VCR) heeft bezwaren tegen de doorgifte van de NPO-radiozender NPO Soul & Jazz via de analoge kabel. Dit blijkt uit het advies van de Raad voor Cultuur over de begroting van de Nederlandse Publieke Omroep voor het jaar 2017 voor staatssecretaris Sander Dekker (media).

Als experiment op de analoge kabel

De NPO heeft bij haar begroting een verzoek gedaan om de themazender NPO Soul & Jazz ook via de analoge kabel door te geven. NPO Soul & Jazz is sinds 1 januari 2016 de opvolger van NPO Radio 6. De radiozender was bij wijze van proef het afgelopen jaar te horen via de analoge kabel op de frequenties van NPO Radio 6.

Veel behoefte

Uit gehouden luisteronderzoek van de publieke omroep blijkt dat er veel geluisterd wordt naar de soul en jazzzender via de kabel en wil de doorgifte daarom definitief maken. De publieke omroep heeft voor de opvolger nu een verzoek ingediend om ook de soul- en jazz-zender te mogen doorgeven via de analoge kabel. NPO Soul & Jazz is naast de analoge kabel ook te ontvangen via de digitale kabel, de digitale ether (DAB+) en Internet.

Bezwaar

De VCR, waarin de landelijke commerciële radiozenders zijn verenigd heeft een bezwaar ingediend op de doorgifte van NPO Soul & Jazz via de analoge kabel. Het Commissariaat voor de Media gaf eerder deze week geen bezwaren hebben tegen de analoge doorgifte van de themazender.

Raad keurt aanvraag goed

De Raad voor Cultuur keurt de aanvraag voor de doorgifte via de analoge kabel ook goed. “De raad is van mening dat het aantal luisteraars voor NPO Soul & Jazz vergroot kan worden wanneer het kanaal ook gebruik kan maken van de analoge kabel”, aldus de raad in haar advies.

Meer presentatoren

Wel worden er een aantal voorwaarden verbonden aan dit positieve advies: het aanbod op de publieke themazender moet “onderscheidend” te zijn ten opzichte van het overige soul- en jazzaanbod. Dit kan volgens de raad door meer presentatoren toe te voegen aan de programmering, meer Nederlandse producties onder de aandacht te brengen en meer live-registraties uit te zenden.

Staatssecretaris Sander Dekker zal mede op basis van het advies van de Raad voor Cultuur zijn oordeel geven op aanvraag voor de analoge doorgifte van NPO Soul & Jazz. Het gehele advies van de Raad voor Cultuur vind je hier.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.