De overheid in Vlaanderen is op zoek naar zowel analoge als digitale frequentieruimte om
extra radiozenders een plaats te bieden in de ether. Dit blijkt uit de Conceptnota ‘Naar een duurzaam en toekomstgericht radiolandschap’ van de Vlaamse minister Sven Gatz (media).
Focus op digitaal
Gisteren werd bekend gemaakt dat de overheid in Vlaanderen zich gaat richten op het volledig digitaliseren van het etherlandschap in Vlaanderen. Bedoeling is dat over enkele jaren alle landelijke radiozenders enkel nog digitaal te beluisteren zullen zijn. Wanneer de analoge ‘switch off’ zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint, maar er wordt gemikt op 2022-2023. Om DAB+ een succes te maken in Vlaanderen wil de overheid in overleg treden met diverse marktpartijen zoals radiozenders, maar ook autofabrikanten zodat digitale radio standaard wordt geleverd in nieuwe auto’s. Ook wil de overheid op zoek naar extra capaciteit voor commerciële radiozenders.
Vierde commerciële FM-net
De Vlaamse minister ziet graag meer concurrentie komen in het Vlaamse radiolandschap. Naast de radiozenders van de publieke VRT zijn er drie commerciële radiozenders in de lucht: Qmusic, JoeFM en Nostalgie. De minister probeert nu een extra FM-net voor commercieel gebruik in Vlaanderen te realiseren. “In het kader van het streven naar een divers en economisch leefbaar radiolandschap en een concurrentieel level playing field, werd gezocht naar mogelijkheden voor een extra commercieel landelijk radionet in de FM-band. “, aldus Sven Gatz.
Geen Zero-base
De minister ziet niks in een complete herverdeling van de FM-band in Vlaanderen (zero-base) maar ziet wel mogelijkheden om een extra net te realiseren zonder al te veel procedures. “In afwachting van de effectieve realisatie van de digitale shift wordt momenteel nog de laatste hand gelegd aan het onderzoeken van een scenario waarbij een aantal VRT-frequenties worden ingepast in een nieuw landelijk net, zonder dat een VRT-net zou verdwijnen of substantieel aan kwaliteit inboeten. Ik verwacht een definitief rapport van de administratie tegen 30 juni 2016. ” De landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen krijgen de verplichting om vanaf 2018 ook via de digitale ether (DAB+) te gaan uitzenden. Momenteel zenden deze radiozenders nog uit via DAB+.
Digitaal
De overheid is Vlaanderen gaat ook in de digitale ether op zoek naar extra frequentieruimte voor commerciële radiozenders. Naast de publieke omroep VRT, die beschikt over een eigen digitale multiplex op kanaal 12A is ook de commerciële aanbieder Norkring actief in Vlaanderen op kanaal 11A. Via dit netwerk zenden onder andere de regionale commerciële radiozenders TOP Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, FamilyRadio en ClubFM uit.
Capaciteit VRT naar commerciële partijen?
De Vlaamse mediaminister wil voor de ontwikkeling van DAB+ ervoor zorgen dat er voldoende digitale capaciteit in de ether beschikbaar is. “De belangrijkste uitdaging bij de ontwikkeling van digitale radio via de ether is dat de sector alle kansen moet krijgen om op een concurrentiële en efficiënte manier het signaal te laten verspreiden via DAB+. In de eerste plaats moet daarvoor de nodige capaciteit beschikbaar zijn”, aldus de minister. Zo wil de overheid gaan onderzoeken of de VRT de volledige capaciteit van frequentieblok 12A nodig heeft voor de uitzending van haar aanbod en of en in welke mate de restcapaciteit van het frequentieblok 12A ter beschikking kan worden gesteld van de markt. De VRT zendt momenteel uit via kanaal 12A in de verouderde DAB-norm, maar heeft plannen om over te schakelen op de nieuwere en efficiëntere DAB+-norm.
Regionale kavels
Daarnaast wordt gekeken op de programma’s van VRT Radio 2, dat een aantal regionale edities heeft, kan worden uitgezonden via regionale multiplexen op kanaal 5A en 5D. De rest van de capaciteit op deze frequenties kan beschikbaar worden gesteld aan de markt. Ook gaat de overheid onderzoeken of de uitzendingen van digitale televisie via de ether op kanaal 10 in Vlaanderen kunnen worden ingezet voor digitale radio via de ether. Het digitale televisiepakket
Positief
Zowel de publieke omroep VRT als een aantal commerciële radiozenders hebben al positief gereageerd op de plannen van de Vlaamse mediaminister. De plannen van de minister zijn hier te lezen.