Vlaanderen: FM-band blijft de radiomarkt domineren

radioluisterenDe FM-band op de radio heeft in Vlaanderen nauwelijks te lijden onder de ontwikkeling van nieuwe radiodiensten en -technologieën, zoals DAB of internetradio.

Dat blijkt uit een studie die KPMG maakte in opdracht van de Vlaamse minister van Media Ingrid Lieten en waarover de VRT-website deredactie.be bericht. Zowel luisteraars als adverteerders blijven de FM-band trouw. 2016 wordt een cruciaal jaar voor de Vlaamse radiomarkt. Op 25 september lopen de erkenningen voor de radio-omroepen af en eind 2016 moet er ook een nieuwe beheersovereenkomst zijn met de VRT.

Om de beleidskeuzes voor het toekomstige radiolandschap te onderbouwen, liet minister Lieten consulant KPMG een studie uitvoeren. Die werd dinsdag voorgesteld in het Vlaams Parlement. KPMG legde daarvoor vragenlijsten voor aan de sector, de luisteraars en bij adverteerders.

Luisteraar in Vlaanderen blijft FM trouw
Opvallend is dat de invloed van nieuwe radiodiensten en -technologieën op het huidige en verwachte luistergedrag naar de FM-radio nauwelijks beïnvloedt. Een grote meerderheid van de respondenten geeft aan evenveel naar de FM-radio te luisteren als drie jaar geleden. Ook voor de toekomst verwacht een grote meerderheid evenveel naar FM-radio te zullen luisteren. Bij jongeren (10 tot 18 jaar) blijven er wel polariserende meningen bestaan. Een deel zegt minder te gaan luisteren naar FM-radio, terwijl een ander deel zegt net meer te gaan luisteren.

Terughoudend met investeringen in DAB en DAB+
De (particuliere) sector is terughoudend voor investeringen in DAB of DAB+, wegens duur en te weinig bekend. Voor uitzenden via internet geven ze aan dat de kostprijs moet dalen en het gebruik van mobiel internet moet toenemen voor ze willen investeren in dat distributiekanaal. De adverteerders tonen vandaag de dag weinig interesse om de alternatieve distributiekanalen te gebruiken omdat deze relatief weinig luisteraars bereiken.