Vlaanderen: Frequentiepakket van Hit! gaat naar TOPradio

De Vlaams Minister van Media Sven Gatz geeft TOPradio een nieuwe erkenning als netwerkradio. TOPradio krijgt het frequentiepakket van Hit!. Eerder besliste de Raad van State in Vlaanderen dat de erkenning van Hit! ongeldig was.

Verdeling

In september van het vorig jaar verkreeg de radiozender een netwerk van regionale FM-frequenties in Vlaanderen als onderdeel van een nieuwe indeling van de FM-frequenties in Vlaanderen. Naast Hit FM kregen ook SBS Belgium (S-radio), VBRO en StadsRadio Vlaanderen een frequentiepakket toebedeeld.

Erkenning

De erkenning kwam tot stand na een vergelijkende toets van de deelnemende partijen. Hit FM zou zich gaan richten op de vrouwen in Vlaanderen en zou daarvoor zelfs een samenwerkingsverband zijn aangegaan met het vrouwenblad Flair.

TOPradio

TOPradio, dat bij de verdeling geen frequenties kreeg toebedeeld maar als tweede eindigde in de beoordeling, stapte naar de Raad van State omdat volgens de radiozender Hit FM loog over de samenwerking met Flair.

Geen overeenkomst

In het aanvraagdossier had het bedrijf achter Hit FM, van een ‘structurele overeenkomst’ gesproken met het vrouwenblad. Maar in een mail aan Topradio verklaarde de brandmanager van Flair dat er geen sprake was van een bindende overeenkomst maar dat het ging om nog lopende gesprekken.

Gelijk

De Raad van State gaf Topradio eind vorige maand gelijk. Vlaams Minister van Media Sven Gatz geeft TOPradio nu een nieuwe erkenning als netwerkradio

Op basis van het arrest van de Raad van State kunnen we niet anders dan vaststellen dat het dossier van Hit! op een fundamenteel element niet klopt. Een solide samenwerking met Flair ontbreekt, wat toch essentieel was gezien er in het dossier sprake is van ‘structurele overeenkomst’ en de baseline “RADIOMETFLAIR” van Hit! veelvuldig voorkomt. Volgens het beginsel “fraus omnia corrumpit” (bedrog doorbreekt alles) kan het dossier niet langer redelijkerwijze beoordeeld worden. Het wordt bijgevolg geweerd uit de beoordeling van de kandidaten voor pakket 3. De facto komt de erkenning dan toe aan de tweede gerangschikte kandidaat, NV Topradio.”, aldus Sven Gatz op zijn website.