Vlaanderen: TOPradio toch weer op FM te beluisteren

In de regio Gent is de Vlaamse commerciële radiozender TOPradio toch weer op de FM te beluisteren. TOPradio heeft eind vorig jaar haar uitzendingenvia FM moeten staken omdat de radiozender geen nieuwe vergunning heeft verkregen om uit te zenden via de FM. Inmiddels is de radiozender in de regio Gent toch weer via de FM te beluisteren.

Frequentieplan

Het verliezen van de FM-frequenties van TOPradio eind vorig jaar heeft te maken met de invoering van een nieuw frequentieplan door de Vlaamse mediaminister Sven Gatz. In dit plan is geen ruimte meer voor zogenaamde ketenradio’s. Dit zijn radiozenders die door het aan elkaar knopen van lokale frequenties toch een vrijwel landelijk bereik kunnen verkrijgen.

Buiten de boot

De radiozender had zich kandidaat gesteld voor één van de vier regionale commerciële radionetwerken in Vlaanderen. Minister Sven Gatz (media) besloot de vergunningen toe te kennen aan S-Radio, VBRO, HIT! en Stadsradio Vlaanderen. Derhalve vielen radiozenders als TOPradio, Family Radio, Radio Maria en Club FM buiten de boot.

DAB+

Per 1 januari is TOPradio hierdoor alleen nog te beluisteren via de digitale ether DAB+. De radiozender heeft onlangs een succesvolle crowdfundactie afgerond waardoor de digitale uitzendingen voor dit jaar gewaarborgd zijn. Toch heeft de radiozender sinds woensdag ook weer een beperkt dekking via de FM.

Lokale samenwerking

In de regio Gent is de radiozender toch weer via de FM te ontvangen. “We werken daarvoor samen met het lokale Gents radiostation Radio Plus“, zegt Bruno Heyndrickx van de radiozender tegenover de VRT. “En dat is volledig volgens de regelgeving.”

Raad van State

De uitzendingen gaan door totdat er een uitspraak is van de Raad van State. TOPradio is naar de Raad van State gestapt omdat ze het niet eens zijn met het tot stand komen van het radioplan van minister Gatz. TOPradio mag maar samenwerken met één lokale radiozender dus een uitbreiding van de dekking via de FM zit er voorlopig niet in.