Vlaanderen: VRT stopt met uitzendingen via DVB-T

De Vlaamse openbare omroep VRT stopt per zaterdag 1 december met haar uitzendingen via DVB-T (digitale televisie via de ether). De VRT is momenteel nog gratis uit de lucht te plukken via de digitale ether. Daar komt dus aanstaande zaterdag verandering in.

Te weinig kijkers

De Vlaamse openbare omroep kondigde in mei van dit jaar aan dat de uitzendingen via de digitale ether per 1 december worden stopgezet. “Vandaag de dag maken minder dan 45.000 Vlamingen gebruik van DVB-T en volgens de VRT is blijven investeren in de techniek niet te verantwoorden. In de plaats wil de omroep voor het onlineaanbod volop inzetten op VRT NU. Dat is gratis en biedt de gebruiker meer mogelijkheden zoals uitgesteld kijken, doorspoelen en terugspoelen.”, aldus de omroep in een persbericht destijds.

DVB-T kost de VRT jaarlijks meer dan 1 miljoen euro. Die middelen wil de openbare omroep na 1 december gebruiken om onder meer VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.

Antenne TV

De uitzendingen de VRT blijven overigens wel via de digitale ether in Vlaanderen te ontvangen. Er zal dan echter wel een abonnement moeten worden afgesloten op de commerciële aanbieder Antenne TV. Dit betekent dat Vlamingen het signaal van de televisiezenders van de VRT kunnen blijven ontvangen via de digitale ether maar er zal wel betaald moeten gaan worden. Het televisiepakket van Antenne TV kost 9,95 euro per maand.

Protest

De website Antennekijker.be heeft de afgelopen maanden een petitie opengesteld waarbij televisiekijkers die door het besluit van de VRT worden gedupeerd konden aangeven het niet eens te zijn met het besluit van de VRT. De petitie is door een kleine 3500 kijkers ondertekend. De VRT heeft een speciale pagina op haar website beschikbaar gesteld met vragen en antwoorden over het stopzetten van de uitzendingen via DVB-T.

Nederland

In Nederland heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de digitale ether. Sinds een aantal weken zijn de zenders van de NPO in delen van Nederland zelfs in HD-kwaliteit te zien.

Audio:

https://soundcloud.com/user-713357062/sets/dvbt