KPN zet in Groningen en Drenthe Digitenne om naar DVB-T2

KPN heeft in Groningen en Drenthe het Digitenne-signaal omgezet van DVB-T naar de nieuwe norm DVB-T2. Het is de eerste regio die door KPN wordt omgezet naar dit nieuwe signaal.

April 2019 afgerond

KPN wil in april 2019 met haar televisieproduct Digitenne geheel zijn overgestapt op de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2. KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek.

De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden. KPN biedt, indien het bronsignaal dit mogelijk maakt, zenders aan in Full-HD kwaliteit (1080p).

700 MHz

Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

HD-kwaliteit

Bij het overzetten van het signaal naar DVB-T2 zullen de zenders ook in HD-beeldkwaliteit beschikbaar komen.

ZTE en Rebox

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. De meeste ontvangers die momenteel in Nederland in de huiskamers staan beschikken nog niet over de mogelijkheid om programma’s in de nieuwe norm te bekijken. KPN levert daarom nieuwe ontvangers uit van het merk ZTE en Rebox.

Insteekkaarten

Voor klanten die momenteel gebruik maken van een insteekmodule (common interface module) in plaats van een ontvanger voor Digitenne kunnen bij de overgang naar de nieuwe uitzendnorm hier geen gebruik meer van maken. “De DVB-T software in de meeste huidige televisie’s kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen we ervoor om alleen een ontvanger te leveren. Wellicht dat we in de toekomst wel weer een insteekkaart gaan leveren. Als dat zo is, zullen we dat dan bekend maken.“, aldus KPN.

EDPnet

Voor het bedrijf EDPnet, dat ook het product Digitenne aanbood voor een aanzienlijk lagere prijs, is de verplichte overgang naar de ontvangers van ZTE en Rebox reden geweest om te stoppen met het aanbieden van Digitenne.