Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat de nieuwe Mediawet aanpassen. Wel stelt hij voor dat de Eerste Kamer alvast instemt met nieuwe wet. Vervolgens treden alleen de onderdelen die betrekking hebben op de regionale omroepen in werking. De overige onderdelen van de nieuwe wet zullen nog niet in werking worden gesteld aldus de staatssecretaris dinsdagavond in de Eerste Kamer.
Regionale omroep
De publieke regionale omroepen moeten door de nieuwe Mediawet samen 17 miljoen euro gaan bezuinigen. Dit moet volgens de wet gebeuren middels onder andere verre gaande samenwerkingen en reorganisaties. Bepaalde wijzigingen in de wet moeten op korte termijn ingaan, maar dat is volgens ROOS, het samenwerkingsverband van regionale omroepen in Nederland, veel te kort dag.
Landelijke omroep
De onderdelen die betrekking hebben op de landelijke media worden door Sander Dekker aangeleverd met een aanvullend wetsvoorstel, een zogenaamde reparatiewet, die eerst weer door de Tweede Kamer moet en daarna weer door de Eerste Kamer moet worden voorgelegd. Dekker wil de nieuwe wet nog voor het zomerreces aanbieden aan de Tweede Kamer.
Benoemingen
Dinsdagavond beloofde Sander Dekker in de Eerste Kamer, waar over de nieuwe wet werd gedebatteerd, dat onder andere de overheid minder macht krijgt bij benoemingen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Sander Dekker moet al zijn toezeggingen op papier zetten. Volgende week praat de senaat waarschijnlijk voor de derde keer over de
Mediawet.
Op papier zetten
De Staatssecretaris moet wederom al zijn toezeggingen op papier zetten. Volgende week praat de Eerste Kamer waarschijnlijk voor de derde keer over de Mediawet.
Tweets:
Dan van mij ook maar een fotootje uit @EersteKamer waar #mediawet wordt behandeld. pic.twitter.com/1p1z2lSebF
— Gerard Schuiteman (@gwschuit) March 1, 2016
Lange rijen bij de interruptiemicrofoon #mediawet #eerstekamer pic.twitter.com/XKRhRAPUoe
— Jack de Vries (@JackdeVries) March 1, 2016