Het ministerie van Economische Zaken is een internetconsultatie gestart over het toekomstig gebruik van de middengolf in Nederland.
Laag vermogen
Zoals eerder al door minister Kamp (Economische Zaken) is aangegeven dat de middengolf (526,5 kHz – 1605,5 kHz) wordt bestemd voor laagvermogen omroep voor enerzijds evenementen en bedrijfsondersteunende diensten en anderzijds voor radio voor kleine kring. Vergunningen hiervoor worden verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvraag aldus de minister in het voorstel.
Geen hoogvermogen meer op middengolf
“Van het merendeel van de vergunningen met hoge vermogens is het (maximum) zendvermogen op verzoek van vergunninghouders verlaagd. Ook in veel andere EU-lidstaten worden steeds meer hoogvermogen-middengolfzenders afgeschakeld. Die afschakeling hangt ook samen met de overstap naar digitale etherradio. De algemene verwachting is dat de afschakeling van grote, analoge AM-zenders een voortgaand proces is. Daarom is het niet meer te verdedigen om in deze band verder nog vergunningen voor hoogvermogen radio uit te geven.”, aldus de minister.
LPAM
Volgens de minister bestaat er wel interesse in het gebruik van de middengolf voor een beperkt bereik. De minister wil de middengolf daarom gaan inzetten voor laagvermogen omroepen voor evenementen en bedrijfsondersteunende diensten en particulieren die lokale radio als hobby uitoefenen, gebruik door sportverenigingen, bedrijven die lokaal reclame of achtergrondinformatie willen verspreiden etc. De minister hinkt qua het uitzendvermogen nog op twee gedachten: zowel LPAM (Low Power Amplitude Modulation) met een maximaal vermogen tot 1 watt als anderzijds vermogens tot maximaal 100 watt liggen binnen de mogelijkheden.
Volgorde van binnenkomst
De vergunning voor deze laagvermogen-frequenties op de middengolf zullen op volgorde van binnenkomst worden uitgegeven. “Omdat deze band voortaan voor laagvermogen omroep wordt bestemd zijn frequenties meermaals in te zetten. Deze herbestemming zal daardoor leiden tot een veel doelmatiger gebruik van de middengolfband. Verwacht kan worden dat deze frequentieruimte voldoende is om aan de vraag te voldoen zodat verdeling op volgorde van binnenkomst van de aanvraag hiervoor het adequate verdeelmechanisme is.”, aldus de minister.
Beleid voor huidige vergunninghouders ongewijzigd
Voor de huidige vergunninghouders blijft het beleid ongewijzigd. Momenteel zenden alleen Groot Nieuws Radio (1008 kHz), Radio 538 (891 kHz), VAHON Hindustani Radio (1566 kHz), KBC/Seagull (1602 kHz) en Radio Paradijs (oa 1584 kHz) nog uit met grotere vermogens op de middengolf. Groot Nieuws Radio heeft al aangegeven de middengolfuitzendingen per september 2017, wanneer de huidige vergunningen aflopen, af te bouwen. De verwachting is dat ook Radio 538 haar uitzendingen via de middengolffrequentie in Hulsberg (Zuid Limburg) stopt. Radio 538 had destijds de middengolffrequentie in Zuid-Limburg bemachtigd omdat de commerciële radiozender geen FM-dekking heeft in dat gebied. Inmiddels hebben alle landelijke commerciële radiozenders in Zuid-Limburg etherdekking via DAB+.
Consultatie
Een ieder kan zijn reactie geven op de voorgestelde plannen voor de middengolf via de Internetconsultatie. Ook kan een vragenlijst worden ingevuld voor belangstellenden voor een laag vermogen middengolfzender. Meer informatie hierover is hier te vinden. Reageren kan tot 14 februari 2016.