AT: Vergunning voor experiment met DAB+ met speciaal doel

De experimenteervergunning die zenderexploitant Radio Netwerk Nederland heeft verkregen van Agentschap Telecom voor uitzendingen via DAB+ is afgegeven met een speciaal doel. Dit heeft het agentschap tegenover deze website aangegeven.

RNN

Vorige week werd bekend dat zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) een experimenteervergunning heeft verkregen van Agentschap Telecom voor de duur van twee maanden om uit te zenden in de digitale ether (DAB+). Met de vergunning mag de exploitant in Friesland uitzenden via de digitale ether op kanaal 9B met een vermogen vanaf maximaal 50 Watt vanaf de locaties Tjerkgaast, Heerenveen en Drachten.

Lokale experimenten

De experimenten die RNN gaat uitvoeren in Friesland zijn de eerste experimenten via DAB+ nadat veel lokale experimenten in de periode juni 2016 tot 1 januari 2018 hebben plaatsgevonden. Deze lokale experimenten werden op 1 januari van dit jaar door het agentschap gestopt. Nu is er toch weer een nieuwe experimenteervergunning voor DAB+ afgegeven door Agentschap Telecom maar met een ander doel.

Speciaal doel

Een woordvoerder van het agentschap geeft tegenover deze website aan dat de frequentieruimte uitsluitend mag worden gebruikt voor het uitvoeren van een niet commercieel experiment ten behoeve van het onderzoeken van een DAB+-netwerk
met meerdere lage opstelplaatsen met laag vermogen, waarmee onder meer niet-landelijke commerciële radiozenders (NLCO) bediend zouden kunnen worden in (bijvoorbeeld) hun huidige DAB+-netwerken. Hierbij wordt ook gekeken hoe een betere portable indoor ontvangst met een dergelijk netwerk gerealiseerd kunnen worden.

Capaciteit

Momenteel zenden de niet-landelijke commerciële radiozenders nog uit in DAB+-capaciteit die wordt gedeeld met de regionale omroepen en enkele middengolfzenders. De regionale commerciële radiozenders hebben al diverse keren aangegeven dat de huidige DAB+-capaciteit niet goed aansluit bij hun doelgebied. Zo heeft het regionale kavel op kanaal 6B een dekking van Noord Groningen tot Gelderland.

Verbeterplan

Eerder maakte zenderexploitant Broadcast Partners al een verbeterplan bekend voor de indeling van de DAB+-capaciteit. Bij dit voorstel wordt onder andere de capaciteit die bestemd is voor lokale omroepen gebruikt voor een zogenaamde “bovenlokale multiplex”. Op dit netwerk dat dan bestaat uit 50 subregionale allotments kunnen naast de publieke lokale omroepen ook de regionale commerciële radiozenders gaan uitzenden. Dit nieuwe netwerk zou volgens Broadcast Partners beter aansluiten bij de uitzendgebieden van de commerciële regionale radiozenders.

Taskforce

Eind vorig jaar maakte het Ministerie Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat er een speciale taskforce is opgericht om de indeling van de frequentieruimte voor DAB+ te optimaliseren. De verwachting is dat er binnenkort meer duidelijk wordt over de resultaten van deze taskforce.