Met het uitgeven van experimenteervergunningen voor DAB+ op lokaal niveau wil het Agentschap Telecom (AT) innovatie en economische vooruitgang stimuleren en de kennis van het gebruik van het radiospectrum verbeteren. Dit zegt Mirjam Suurmeijer, woordvoerder bij het Agentschap Telecom, in antwoord op vragen van deze website over dit soort vergunningen.
Experimenteervergunningen DAB+
Het Agentschap Telecom heeft eerder dit jaar een experimenteervergunning uitgegeven voor een aantal lokale omroepen in Oost-Groningen om te gaan uitzenden via de digitale ether (DAB+). Onlangs is er ook een dergelijke vergunning uitgegeven voor de regio Emmeloord. De tijdelijke vergunning met de duur van een half jaar gaat in per 1 oktober aanstaande en is uitgegeven aan de heer Offringa. Offringa gaat via de vergunning een lokaal DAB+-pakket uitzenden op kanaal 10A. Naast de publieke lokale omroepen Luister 527 (Noordoostpolder) en Urk FM en de ziekenomroep OZO NOP zullen ook twee commerciële radiozenders via dit pakket te beluisteren zijn: Radio Emmeloord en Radio Neerlandika. Offringa mag uitzenden met een vermogen van 25 Watt en kan na afloop een nieuwe vergunning voor een beperkte periode aanvragen voor een nieuwe experiment.
Geen benadeling commerciële radiozenders
Het Agentschap Telecom is niet van mening dat het andere lokale of regionale commerciële omroepen benadeeld worden met het uitgeven van de tijdelijke lokale DAB+-capaciteit. “Een experimenteervergunning is bedoeld om innovatie en economische vooruitgang en kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kennis van het gebruik van het radiospectrum. Experimenteervergunningen zijn niet bedoeld voor economisch gewin en kennen daardoor beperkingen met betrekking tot de geldigheidsduur, het geografisch gebied waarin mag worden uitgezonden en de technische karakteristieken en schaal van het gebruik. Het experiment betreft laag vermogen DAB+ uitzendingen. Het agentschap is daarom van mening dat lokale/regionale commerciële radiozenders niet benadeeld worden door deze vergunning.”, aldus Suurmeijer tegenover Mediamagazine.
DAB+-capaciteit
De tijdelijke DAB+-capaciteit die zowel in Oost-Groningen als de regio Emmeloord wordt ingezet is toebedeeld aan een frequentielaag die is gereserveerd voor publieke lokale radio. Het agentschap benadrukt dat deze capaciteit nog steeds bestemd is voor deze vorm van radio: “Door de uitgifte van een experimenteervergunning wordt niet van de planning afgeweken. Experimenteervergunningen worden afgeven voor een korte periode van ten hoogste één jaar. Het verkrijgen van een experimenteervergunning betekent niet dat gebruik van frequentieruimte na afloop van deze vergunning mogelijk is. Ook zal het beleid t.a.v. het gebruik van frequentieruimte hierdoor niet worden gewijzigd”, aldus Suurmeijer.
Meer experimenten
De verwachting is dat er meer lokale experimenten op het gebied van DAB+ zullen worden gestart de komende periode. Dit kunnen zowel publieke- als commerciële initiatieven zijn. “Experimenteer vergunningen kunnen in principe door een iedereen aangevraagd worden”, aldus Suurmeijer. De aanvraag moet wel voldoen aan de voorwaarden voor het geldende experimenteerbeleid van het agentschap.
Lokale omroepen
Een landelijke invoering van digitale radio via de ether voor lokale omroepen laat nog op zich wachten. Naast de genoemde lokale initiatieven is er bij de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, ook een plan voor een pilot met lokale radio via DAB+. Voorlopig ontbreekt het de OLON echter aan de financiële middelen om de pilot uit te voeren.
DAB+-pilot OLON
“Onze pilot heeft vooral als doel om een technische test te zijn voor een landelijke implementatie. Dat wil zeggen een pilot op streekomroepniveau met een single frequentie network binnen het streekomroepgebied (met circa. 3 a 4 zenders gesynchroniseerd). Waarbij onder meer ook de afstanden tussen de zenders getest gaat worden om te bezien hoe we volledige dekking binnen het streekomroepgebied kunnen realiseren met uiteraard ook voldoende indoor dekking.”, aldus Marcel Mokveld van de OLON eerder tegenover deze website.