Brexit: BBC brengt uitzendlicenties onder in Nederland

De Britse publieke omroep BBC brengt een aantal uitzendlicenties onder in Nederland vanwege de naderende Brexit. Dit bericht dagblad Parool na berichtgeving van Bloomberg. 

Kantoor

De Britse publiekle omroep zal ook een groep medewerkers in Amsterdam plaatsen om zo te mogen blijven uitzenden in de Europese Unie. Naast Nederland waren ook België en Ierland in de race voor een kantoor van Britse publieke omroep.

Brexit

Het verhuizen van de uitzendlicenties is het gevolg van het uittreden van Groot Brittannië uit de Europese Unie waardoor onzeker is of de zenders met een Britse uitzendlicentie dezelfde rechten hebben als EU-uitzendlicenties waaronder EU-bescherming bij distributie.

BBC

De publieke omroep zendt naast haar landelijke kanalen die bedoeld zijn voor het Britse vaste land zoals onder andere BBC One en BBC Two, ook een groot aantal kanalen uit die bestemd zijn voor landen buiten Groot-Brittannië. Denk hierbij aan BBC World, BBC First, BBC Entertainment en BBC Earth.

Om deze kanalen ook in de toekomst te mogen uitzenden in landen van de Europese Unie is de BBC op zoek naar een land binnen de Europese Unie om de uitzendlicenties onder te brengen.

BBC One en BBC Two

Het is overigens nog steeds niet duidelijk of de kanalen BBC One en BBC Two bij een Brexit zullen verdwijnen bij Nederlandse aanbieders als KPN en Ziggo.

Discovery

Eerder deze maand besloot mediabedrijf Discovery al om haar uitzendlicenties te verhuizen naar Nederland. Viacom International Media Networks (VIMN), 21st Century Fox en Viceland waren al bezig met het weghalen van hun uitzendlicenties uit het Verenigd Koninkrijk.