Classic FM verkocht door TMG aan Bakker Oosterbeek Beheer

Telegraaf Media Groep NV heeft per 1 november jl. de radiozender Classic FM verkocht aan een entiteit die valt onder Bakker Oosterbeek Beheer BV. Dit heeft een woordvoerder van TMG desgevraagd aan Mediamagazine.nl bevestigd. Een verkoopbedrag is niet bekend gemaakt. Volgens TMG viel Classic FM onder de voor TMG ‘lastig te exploiteren’ niet-kernactiviteiten. Daarbij is een aantal mogelijkheden voor de (licht) klassieke radiozender onderzocht waaronder een overname.

Nieuwe eigenaar

Volgens TMG bood de nieuwe eigenaar de beste kan op een ‘gezonde continuering van de activiteiten’ en wordt ‘het voortbestaan van Classic FM veiliggesteld’, zowel voor ‘werkgelegenheid’ als voor de luisteraars. De nieuwe eigenaar is ook eigenaar van labels voor klassieke en jazz-muziek onder de naam Challenge Classics en is ook actief met klassieke streamingdiensten die deze maand zijn gestart onder de naam MeloMe.

Weeskindje

Anne de Jong directeur Challenge Records, is onder Bakker Oosterbeek Beheer verantwoordelijk voor de overname. Volgens De Jong werd Classic FM het laatste jaar enigszins een weeskindje onder TMG, nadat het radiostation niet meeging naar Talpa Radio waar TMG vorig jaar haar radiostations Sky Radio en Radio Veronica in onderbracht.

Gezond maken

De nieuwe eigenaar zegt dat het economisch haalbaar moet zijn de radiozender tot een gezonde bedrijfsactiviteit te maken. De zender heeft thans via internet 210.000 luisteraars. Volgens De Jong is 8% sterk geïnteresseerd in klassieke muziek, en is een kwart er gevoelig voor. Classic FM dat bekend staat als licht klassieke muziekzender zal hetzelfde karakter houden.

Verbinding met de luisteraar

Wel wil de nieuwe eigenaar kijken naar mogelijkheden om de meer verbinding te zoeken met luisteraars en actiever met het radiostation in de markt te komen. Ook zal meer verbinding komen met concerten en artiesten. De nieuwe eigenaar wil ook kijken hoe de huidige themazenders beter tot hun recht komen (Chill Out, Opera en Soundtracks); uitbreiding behoort daar ook tot de mogelijkheden. Bij het nieuwe platform MeloMe is het de bedoeling dat Classic FM daarbij een belangrijke rol zal gaan spelen daarin.

DAB+

Classic FM is met de overname per 1 november jl. gestopt met de uitzendingen via de digitale ether (DAB+) via capaciteit van Talpa Radio. De klassieke radiozender startte in juli 2013 (als test) en in september 2013 met regulier uitzenden via DAB+. TMG zag nog mogelijkheden voor uitzendingen via DAB+; de nieuwe eigenaar ziet aan de hand van luistercijfers de meerwaarde onvoldoende: de kosten wegen niet op tegen de hoeveelheid luisteraars.

Verhuizen naar Utrecht

Classic FM kan voorlopig nog blijven zetelen in de kantoren van TMG, maar zal binnen enkele maanden verhuizen naar Utrecht waar ook Concertzender is gevestigd, waarmee de nieuwe eigenaar wil gaan samenwerken. Voor de technische samenwerking die Classic FM nog heeft met Talpa Radio (waaronder de streams) zal worden bezien of die nog benodigd is en of zaken meer in eigen beheer kunnen worden genomen; de komende periode zal ook duidelijk worden hoe de commerciële exploitatie verder vormgegeven zal worden.

Geschiedenis

Classic FM zond overigens van mei 1994 tot juni 2003 uit op het FM-net waar Sublime FM op uitzendt. Classic FM bleef daarna onderdeel van TMG. Met de nieuwe eigenaar hoopt het radiostation synergie te behalen met de download- en streamingdiensten van MeloMe. Het merk Classic FM is in licentie gegeven door het Britse Classic FM dat onderdeel is van het radiobedrijf Global.

Classic FM is te beluisteren via analoge kabel, Digitenne, digitale kabel, Canal Digitaal (satelliet), IPTV en internet.