Classic FM niet meer te beluisteren via DAB+

(update) De commerciële klassieke radiozender Classic FM is per vandaag, woensdag 1 november, verdwenen uit de digitale ether (DAB+). Classic FM is na Arrow Classic Rock de tweede radiozender die in korte tijd DAB+ verlaat.

“DAB+ te klein aandeel”

Classic FM geeft in een reactie tegenover deze website aan dat DAB+ een te klein deel van de luisteraars van de radiozender bedient. “Na het bestuderen van de cijfers en lang wikken en wegen heeft de nieuwe eigenaar de conclusie getrokken dat DAB+ een te klein aandeel van onze luisteraars bedient. Om de continuïteit van de zender te waarborgen is daarom besloten om vooralsnog niet langer te investeren in een DAB+frequentie.“, aldus Pieter van Nes, Music Director van de radiozender.

Van Nes zegt verder: “We vinden het overigens uiteraard erg jammer en vervelend voor de groep luisteraars die van onze uitzending via DAB+ gebruik maakte en daar mogelijk zelfs apparatuur voor heeft aangeschaft, maar we hopen die luisteraars ook in de toekomst te kunnen blijven begroeten via onze andere kanalen.

Digitale ether

Classic FM maakte tot vandaag gebruik van capaciteit in de digitale ether die gehuurd was van Talpa Radio. De landelijke commerciële radiozenders hadden tot 1 september van dit jaar de verplichting om naast hun eigen radioprogramma ook een extra radioprogramma uit te zenden via DAB+. Classic FM had eerder tegenover deze website aangegeven dat ondanks de verplichting is vervallen de radiozender toch via de digitale ether zou blijven.

Einde

Per vandaag is er toch een einde gekomen aan de uitzendingen van de klassieke radiozender via de digitale ether. De radiozender blijft te beluisteren via de kabel en Internet. Via Internet zijn ook een aantal themakanalen te beluisteren. Arrow Classic Rock verdween per 1 september al uit de digitale ether. De gehuurde capaciteit bij BNR Nieuwsradio was niet langer beschikbaar. Sinds 1 september is Groot Nieuws Radio te horen via deze capaciteit.

Kwaliteit

Door het verdwijnen van Classic FM zijn een aantal bestaande radiozenders van Talpa Radio in een betere kwaliteit te beluisteren via DAB+. Zo zijn Radio 10 en Radio Veronica nu te beluisteren in 80kbps (was 64 kbps) en de themazenders 538 Top 40 en Sky Radio Xmas in 64 kbps (was 48 kbps)

Update 16.45 uur: Reactie Classic FM toegevoegd aan artikel