CvdM: Sleutelstad lokale omroep Leiden, Unity de randgemeenten

Het Commissariaat voor de Media heeft een definitief besluit genomen over het toekennen van de lokale omroep vergunning in de regio Leiden.

Twee lokale omroepen

Uit dit besluit blijkt dat Stichting Lorelei (Sleutelstad) de lokale omroep wordt voor Leiden. De huidige lokale omroep in deze regio Stichting Holland Centraal (Unity.nu) is vanaf nu alleen de lokale omroep voor de gemeenten Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude.

Traject

Aan het toekennen van de licentie is een lange weg vooraf gegaan. Niet alle gemeenten in het uitzendgebied hadden dezelfde voorkeur voor de lokale omroep. De gemeenten Voorschoten en Zoeterwoude hadden een voorkeur uitgesproken voor Holland Centraal. De gemeente Oegstgeest had geen voorkeur uitgesproken. Het advies van de gemeente Leiden was om Lorelei aan te wijzen als lokale omroep. Dit advies was volgens het Commissariaat voor de Media echter onvoldoende onderbouwd.

Omdat er bovendien geen signalen waren dat de huidige lokale media-instelling Holland Centraal in de vier gemeenten niet naar behoren functioneerde, was het Commissariaat voornemens om, in afwijking van het voorkeursadvies van Leiden, Holland Centraal als lokale publieke media-instelling voor alle vier de gemeenten te behouden.

Hoorzitting

Het Commissariaat volgt in principe zoveel mogelijk het advies van gemeenten. Omdat daar in dit geval mogelijk van werd afgeweken, heeft het Commissariaat op 30 oktober 2018 een hoorzitting gehouden. Alle betrokken partijen konden hun zienswijze geven op het voorgenomen besluit.

De gemeente Leiden heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om hun voorkeursadvies nader te onderbouwen. Hierna was er voor het Commissariaat voldoende grond om alsnog het advies van de gemeente Leiden te volgen en Lorelei voor de komende vijf jaar als lokale omroep aan te wijzen.

Per omgaande

De toewijzing gaat in principe per heden in. Dat betekent dat Sleutelstad het commerciële bestaan binnenkort inruilt voor de status van publieke lokale omroep. Het is nog niet duidelijk welke radiozenders via welke frequenties gaan uitzenden.

Overigens hebben de betrokken partijen nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.