Dekker: Benoemingen Raad van Toezicht volgens Mediawet

Staatssecretaris Dekker (VVD) van media heeft in antwoorden op kamervragen gesteld dat bij de benoemingen van leden van de Raad van Toezicht van de NTR het ‘gebruikelijk’ is kandidaten te bespreken. De partijen 50+, CDA, D66, SP, Partij voor de Dieren en Groep Kuzu/Ozturk hadden eerder kamervragen hierover gesteld.

Felle kritiek

Zowel in de Eerste Kamer als in de Tweede Kamer is felle kritiek ontstaan over benoemingen die de staatssecretaris heeft gepleegd de afgelopen jaren. Met name de benoeming van Eric van der Burg (VVD Wethouder te Amsterdam) tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NTR per 1 juli 2014 en de benoeming van oud-VVD staatssecretaris Bruno Bruins tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO heeft tot ophef geleid. Destijds verving de VVD’er bij de NTR de oud-CDA fractievoorzitter Pieter van Geel. De Raad van Toezicht van de NTR en NOS dienen een voordracht bij de staatssecretaris te doen bij vacatures.

Geschikt

De staatssecretaris werpt verre van zich dat deze alleen de VVD’er Van der Burg geschikt voor voor de NTR-functie en stelt dat “het initiatief om een lijst van mogelijke kandidaten met mij te bespreken kwam van de NTR.” Ook stelt de staatssecretaris dat “In het gesprek heb ik onder andere aandacht gevraagd voor de diversiteit binnen de raad van toezicht van de NTR en voor wettelijke incompatibiliteiten. Dat dit gesprek zinvol was, bleek wel uit het feit dat de functie die één van deze personen bekleedde een wettelijk beletsel vormde. Zowel de diversiteit als de incompatibiliteiten zijn objectieve criteria die aansluiten bij de profielschets van de NTR.”

Bruno Bruins

Over de benoeming van Bruno Bruins stelt de staatssecretaris dat deze afstand heeft gedaan van zijn lidmaatschap van de verkiezingsprogrammacommissie van de VVD voorafgaand aan de ingangsdatum van zijn benoeming. Dekker werpt verder verre van zich dat er bij de benoeming van de nieuwe voorzitter van de NPO-raad van toezicht sprake is geweest van ‘ongewenste schijn van vriendjespolitiek’, aangezien Bruno Bruins VVD-wethouder was in Den Haag toen Sander Dekker VVD-fractievoorzitter was. Volgens Dekker die het beeld daarvan ‘betreurt’ stelt dat “benoemingen niet horen plaats te vinden op basis van politieke overwegingen of invloed. En dat is bij de benoeming van de voorzitter van de raad van toezicht van de NPO ook niet het geval geweest. ” Ook wijst de staatssecretaris er op dat politieke functies uit het verleden geen belet zijn voor benoemingen. Volgens Dekker is bij de NPO “de benoemingsadviescommissie is geheel onafhankelijk”. Clemens Cornielje (VVD) was overigens lid daarvan.

Volgens de staatssecretaris is er verder bij de benoeming van Bruno Bruins die voorzitter is van de Raad van Bestuur van het UWV, geen sprake van strijdigheid gezien het ontbreken van een hiërarchische ondergeschiktheid van de minister aangezien het UWV een Zelfstandig Bestuursorgaan is en de NPO evenzo. Dekker wijst er ook op dat een voormalig lid van de Raad van Toezicht NPO (Aalt Dijkhuizen) ook buitengewoon lid is van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

“Poolse toestanden”

Nico van Eijk, hoogleraar media- en telecomrecht aan de Universiteit van Amsterdam die tot 1 januari jl lid was van de NPO Raad van Toezicht beschreef in een opiniestuk ‘Poolse toestanden’ bij de NPO en ging de vergelijking aan met de Poolse werkwijzen. Eppo Bruins (ChristenUnie) vroeg in kamervragen een reactie daarop van de Staatssecretaris die daarop aangaf dat de “benoemingen bij de publieke omroep transparant moeten zijn en geen onderwerp van politieke willekeur”.

Verder stelt de staatssecretaris dat “Nederland voldoet aan Europese maatstaven, zoals neergelegd in aanbevelingen van de Raad van Europa. Ik herken mij derhalve niet in de kop van het opiniestuk van de heer Van Eijck. ” De staatssecretaris werkt thans aan voorstellen om de Raden van Toezicht van de NPO, NTR, NOS, Commissariaat voor de Media, STER en Stifo anders te laten benoemen zodat de politieke invloed daarop minder wordt.

Overigens zijn in het verleden tal van oud-politici of politiek gelieerde personen in omroepbesturen benoemd (ook nog steeds actieve), ook van partijen als D66, CDA en PvdA die daar nu kritiek op hebben.

Mediawet

Dinsdag bespreekt de Eerste Kamer de nieuwe Mediawet met de staatssecretaris, deze besprekingen zijn door de felle kritiek op onder andere de benoemingswijze aangehouden.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.