Delta: Nog ongeveer 5.000 klanten kijken analoge televisie

Kabelaar Delta uit Zeeland schat dat nog ongeveer 5.000 klanten gebruik maken van het analoge radio- en televisiesignaal. Maandag 20 augustus stopt de kabelaar met het aanbieden van het analoge radio- en televisiesignaal.

Capaciteit

Delta gaat de capaciteit die de analoge radio- en televisiezenders momenteel in beslag nemen onder andere gebruiken voor sneller Internet. Het was de bedoeling om dit voorjaar al het analoge signaal uit te schakelen maar het bedrijf heeft de operatie uitgesteld tot 20 augustus.

Televisiezenders

Op 1 mei heeft het bedrijf al een begin gemaakt met het afschakelen van het analoge televisiesignaal door de doorgifte van ARD, ZDF, WDR, BBC One en TV5 Monde via het analoge netwerk te staken. Op 20 augustus worden de overige analoge televisiezenders en alle analoge radiozenders van de kabel gehaald.

Vijf weken

Overigens gaat op 20 augustus niet meteen in heel Zeeland “de knop” van het analoge signaal om. Maandag start Delta in de gemeente Kruiningen met het uitschakelen van de eerste van 14 analoge schakelstations. De hele operatie gaat ongeveer vijf weken in beslag nemen aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover de regionale omroep Omroep Zeeland.

Campagne

Het bedrijf is de laatste maanden bezig met een uitgebreide voorlichtingscampagne in de provincie Zeeland. De actie ‘Voorkom sneeuw deze zomer’ is onderdeel van de campagne ‘Allemaal digitaal’, die in 2017 van start is gegaan. Klanten hebben de afgelopen maanden brieven, mails en nieuwsbrieven gehad over de overstap van analoog naar digitaal.

Ziggo

Niet alleen Delta stopt met het doorgeven van het analoge televisiesignaal, ook kabelaar Ziggo is begonnen met het gefaseerd uitschakelen van het analoge tv-signaal. Inmiddels is het analoge signaal door Ziggo al gestaakt in de regio Capelle aan den IJssel en delen van Flevoland. Op dinsdag 18 september is de gemeente Rotterdam aan de beurt. Ziggo blijft overigens wel het analoge radiosignaal voorlopig doorgeven.