Gemeenteraad Leiden wil ‘eigen’ lokale omroep

De gemeenteraad van Leiden heeft een verzoek gedaan aan het Commissariaat voor de Media om een eigen lokale omroep voor de gemeente Leiden te creëren.

Een licentie

Momenteel is er voor de lokale omroep in de regio Leiden nog één uitzendlicentie voor de gemeenten Leiden, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest. De gemeenteraad van Leiden wil dat er einde komt aan deze situatie en het uitzendgebied opsplitsen.

Voorkeuren

Dat de huidige indeling geen ideale situatie is blijkt wel uit de voorkeuren die de diversen gemeenten hebben gekozen voor de uitzendlicentie voor de komende vijf jaar. De gemeente Leiden stelt voor om Stichting Lorelei / Sleutelstad de licentie te geven terwijl Voorschoten en Zoeterwoude de voorkeur uitspreken voor de huidige lokale omroep: Stichting Holland Centraal die het programma Unity FM/TV uitzendt. De gemeente Oegstgeest heeft geen voorkeur uitgesproken.

Procedure fouten

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat er procedurele fouten zijn gemaakt volgens het Commissariaat voor de Media bij de totstandkoming van het besluit voor de keuze van de lokale omroep in Leiden, Voorschoten en Zoeterwoude.

Notulen

Zo wil het Commissariaat voor de Media de notulen hebben van de besloten vergadering van de Leidse gemeenteraad over de totstandkoming van het zwaarwegende advies voor de lokale omroep voor de komende vijf jaar. Volgens Sleutelstad gaat de gemeenteraad deze notulen niet overhandigen. “Als het Commissariaat kennis wil nemen van de inhoud van het verslag van die Leidse omroepdiscussie mogen ze de stukken komen inzien bij de griffie van de gemeente Leiden.“, aldus de Jeffrey van Haaster (fractievoorzitter van D66) tegenover Sleutelstad.

Opsplitsen

Daarnaast zou volgens Sleutelstad de gemeenteraad een verzoek hebben gedaan aan het Commissariaat voor de Media om het bestaande uitzendgebied op te splitsen. “Sleutelstad kan dan de omroep voor Leiden worden, terwijl Unity dan de omroep kan blijven voor Voorschoten en Zoeterwoude. Oegstgeest zou zich dan alsnog bij een van de omroepen kunnen aansluiten.”, aldus van Haaster.

Streekomroepen

Het verzoek van de gemeente Leiden wijkt af van het landelijke beleid van de OLON. De OLON, de landelijke overkoepelende organisatie van lokale omroepen,  wil juist dat lokale omroepen meer gaan samenwerken op streekniveau in zogenaamde streekomroepen.

Audio:

Interview Sleutelstad FM met Jeffrey van Haaster (D66)