Groeistad Radio ook te ontvangen via DAB+ in regio Leiden

De radiozender Groeistad Radio is sinds zondagavond in de regio Leiden ook te ontvangen via de digitale ether (DAB+). De zender was in Zuid-Holland al te ontvangen via de middengolffrequentie 747 kHz en wereldwijd via Internet.

DAB+

Sinds zondagavond zijn de uitzendingen van Groeistad Radio ook te ontvangen in een deel van Zuid-Holland via DAB+. De radiozender maakt hiervoor gebruik van uitzendcapaciteit bij het DAB+-experiment van Impact AM uit Leiden. Via kanaal 5D is de radiozender te horen in de regio Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn.

Impact AM

Impact AM maakt gebruik van een experimentele uitzendvergunning die geldig is tot uiterlijk 1 januari 2018. Naast Groeistad Radio (64kbps) zijn ook de publieke lokale omroepen Unity FM (Leiden en omstreken), Studio Alphen (Alphen aan den Rijn), de commerciële radiozender Sleutelstad FM uit Leiden en de radiozenders Impact AM, AMW (Amsterdam Most Wanted) en Dance Radio.

Geschiedenis

Radio Groeistad was in het verleden actief als vrije radiozender in de omgeving van Zoetermeer. De radiozender werd in 1981 opgericht. De radiozender zond tot en met 1987 illegaal uit via de ether en stond bekend om zijn hoogvermogenzenders die stonden opgesteld vanaf hoge locaties in Zoetermeer.

Via de FM-frequentie 98,5 MHz was de radiozender in een groot deel van West Nederland te horen. In totaal is de radiozender tachtig keer uit de lucht gehaald. Er is nog geprobeerd in de jaren daarna legaal terug te keren maar dat is toen geen succes geworden.

Middengolf

De radiozender zendt inmiddels al weer enige tijd uit via Internet en sinds begin dit jaar is de radiozender in een groot deel van Zuid-Holland ook te ontvangen via de middengolf (747 kHz). Nu zijn daar ook tijdelijk uitzendingen via de digitale ether bijgekomen.