Groot Nieuws Radio blijft middengolf voorlopig trouw

Het christelijke radiostation Groot Nieuws Radio blijft in ieder geval tot september 2017 uitzenden via de middengolf.

Interim-directeur Koos Timmer van Groot Nieuws Radio: “We gunnen onze luisteraars meer tijd om over te stappen naar digitale radio. Het is nog te vroeg om helemaal te stoppen met de middengolf. De luisteraars krijgen op deze manier de tijd om oude radio in te wisselen voor een radio die geschikt is voor”.

NPO Radio 5 en Radio Maria

NPO Radio 5 en Radio Maria verlaten per 1 september de middengolf. NPO Radio 5 zal vanaf vrijdag al een aangepast programma brengen op haar middengolfzenders en op 1 september gaan de twee middengolfzenders definitief uit de lucht. Radio Maria verlaat noodgedwongen de middengolf per 1 september. Zenderexploitant KPN Broadcast Services heeft het contract opgezegd. Daarnaast heeft NOVEC, de eigenaar van de zendmast in Lopik, aangegeven dat er groot onderhoud nodig is aan de zendmast. Toch is Radio Maria nog bezig met een onderzoek om terug te keren op de middengolf. De zendvergunningen van zowel Radio Maria als Groot Nieuws Radio lopen nog door tot 1 september 2017. Wanneer de uitzendingen op de middengolf worden gestopt vervalt daarmee ook de aanspraak op capaciteit op regionale digitale etherfrequenties (DAB+). Radio Maria huurt op eigen initiatief al lange tijd digitale capaciteit bij een landelijke commerciële radiozender.

Groot Nieuws Radio via DAB+

Ook Groot Nieuws Radio is per dinsdag 1 september te horen via DAB+. Groot Nieuws Radio zal per 1 september in grote delen van Nederland buitenshuis te ontvangen via DAB+. Timmer: “Hiervoor moest nog behoorlijk wat werk verzet worden, omdat we bij de verdeling van de DAB+-frequenties slechts één regionale frequentie toebedeeld kregen. Hierdoor zou Groot Nieuws Radio alleen in het noordoosten van Nederland te ontvangen zijn.” Groot Nieuws Radio heeft zich ingespannen om extra capaciteit te verkrijgen om zoveel mogelijk luisteraars de mogelijkheid te geven via DAB+ af te stemmen op het radiostation.

Timmer: “We zijn heel blij dat we kunnen starten met uitzenden via DAB+. De geluidskwaliteit is vele malen beter dan de middengolf. We richten ons in eerste instantie op luisteraars die buitenshuis of in de auto luisteren. In de komende jaren zal het signaal versterkt worden, zodat er ook binnenhuis naar Groot Nieuws Radio geluisterd kan worden via DAB+.” In de komende tijd zal Groot Nieuw Radio proberen landelijke DAB+-dekking te verkrijgen.

Op grootnieuwsradio.nl zullen luisteraars op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.