(C) Mediamagazine

Meer dan 3000 handtekeningen voor behoud zendmast Groot Nieuws Radio

Vrijdag zijn er 3.300 handtekeningen aangeboden aan NOVEC voor behoud van de middengolfzendmast in Zeewolde van Groot Nieuws Radio. De handtekeningen werden vrijdag aangeboden door Rianne Dekker aan NOVEC. Dekker is de initiatiefnemer van de petitie voor behoud van de middengolfmast van de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio.

Ontmantelen

NOVEC, eigenaar van de zendmast, heeft aangekondigd de mast die gebruikt wordt voor de uitzendingen van Groot Nieuws Radio op 1008 kHz per september te ontmantelen. Hierdoor komen de uitzendingen van Groot Nieuws Radio via de middengolf in gevaar. Naast de middengolf is de radiozender in delen van Nederland ook te horen via de digitale ether (DAB+), interactieve televisie en Internet.

Blijven uitzenden

Groot Nieuws Radio wil graag ook na augustus blijven uitzenden via de middengolf. “Ondanks de goede kwaliteit, is DAB+ nog relatief onbekend onder de Nederlandse bevolking. Daarom blijft onze inzet om ook nog na 31 augustus 2017 te blijven uitzenden via de middengolf.”, aldus Wilfred Hardeman, directeur van de radiozender.

ACM

NOVEC, eigenaar van de zendmast in Zeewolde, heeft aangekondigd het contract met Groot Nieuws Radio en de zenderexploitant Broadcast Partners na 31 augustus niet meer te verlengen. Broadcast Partners, dat de middengolf-uitzendingen voor de radiozender mogelijk maakt, heeft gevraagd de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een uitspraak te doen over de situatie.

Windmolens

ACM stelde NOVEC in het gelijk waardoor het er naar uit ziet dat de uitzendingen per september moeten worden stopgezet. NOVEC zou graag windmolens willen plaatsen op de locatie van het huidige zenderpark. Er zijn nog wel gesprekken gaande tussen de partijen over de middengolf-uitzendingen van Groot Nieuws Radio.

Petitie

Rianne Dekker is in juni gestart met een petitie voor behoud van de middengolfzendmast in Zeewolde. Zij wil met de petitie NOVEC op andere gedachten brengen. Tot donderdag jl. hebben zo’n 3300 mensen de petitie ondertekend. Vrijdag zijn de handtekeningen overhandigd aan NOVEC. Dekker spreekt op Twitter over een “hoopvol” gesprek dat heeft plaatsgevonden.

Scenario’s

Mochten de uitzendingen via de middengolf per 1 september worden gestaakt dan heeft de radiozender scenario’s klaarliggen om de dekking via DAB+ tot een landelijk niveau uit te breiden.

Sociale media: