Heel Nederland voorzien van DVB-T2-signaal bij Digitenne

Met het omschakelen in de Randstad heeft Digitenne heel Nederland nu voorzien van het zogenaamde DVB-T2-signaal. Met dit signaal worden televisiezenders in HD-kwaliteit aan de klanten van Digitenne aangeleverd.

Randstad

Afgelopen nacht is het signaal van Digitenne in de Randstad (provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht) omgezet van het oude DVB-T-signaal naar het nieuwe DVB-T2-signaal. Eerder al waren anders regio’s in Nederland overgezet naar dit nieuwe signaal.

DVB-T2 maakt is een efficiëntere uitzendnorm en biedt de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit aan te bieden.

2030

KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik ging maken van de nieuwe uitzendnorm DVB-T2. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden. KPN biedt, indien het bronsignaal dit mogelijk maakt, zenders aan in Full-HD kwaliteit (1080p).

700 MHz

Het toepassen van de efficiëntere technologie DVB-T2 is nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

ZTE en Rebox

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. KPN heeft daarom nieuwe ontvangers uitgeleverd aan haar klanten van het merk ZTE en Rebox.

Publieke omroep

De televisie- en radiozenders van de landelijke en regionale publieke omroep blijven te ontvangen zonder decoder. Kijkers dienen wel te beschikken over een televisie die het DVB-T2 signaal met HEVC-compressie kunnen ontvangen.

Insteekkaarten

Voor klanten die momenteel gebruik maken van een insteekmodule (common interface module) in plaats van een ontvanger voor Digitenne kunnen bij de overgang naar de nieuwe uitzendnorm hier geen gebruik meer van maken. “De DVB-T software in de meeste huidige televisie’s kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen we ervoor om alleen een ontvanger te leveren. Wellicht dat we in de toekomst wel weer een insteekkaart gaan leveren. Als dat zo is, zullen we dat dan bekend maken.“, aldus KPN.

EDPnet

Voor het bedrijf EDPnet, dat ook het product Digitenne aanbood voor een aanzienlijk lagere prijs, is de verplichte overgang naar de ontvangers van ZTE en Rebox reden geweest om te stoppen met het aanbieden van Digitenne.

Meer informatie over de wijzigingen van Digitenne op de website van KPN.