De wijzigingen die lokale omroepen hebben ingediend op de voorgestelde indeling voor de nieuw te vormen streekomroepen hebben betrekking op ruim 140 lokale omroepen. Dit heeft Dirk Oudenaarden van de OLON/NLPO bevestigd tegenover deze website.
Van lokale omroep naar streekomroep
De overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON, heeft in maart een voorstel gepresenteerd om de 275 lokale omroepen in Nederland om te vormen tot 62 streekomroepen. De streekomroepen, die gezamenlijk vallen onder de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) moeten een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ gaan bieden aan de inwoners van de betreffende regio.
Indeling
Op de in maart bekend gemaakte indeling van streekomroepen konden lokale omroepen een wijzigingsverzoek indienen als de omroep het om bepaalde redenen niet eens is met de voorgestelde indeling. In eerste instantie was het de bedoeling om in augustus met een definitieve indeling te komen van de streekomroepen maar deze datum is opgeschoven. Niet alleen bij lokale omroepen maar ook bij de betrokken gemeenten is gevraagd naar hun mening over de voorgestelde streekindeling, aangezien de gemeente voor de financiële ondersteuning van de lokale omroepen zorgt.
140 lokale omroepen
Uit informatie van de OLON blijkt meer dan de helft van de lokale omroepen betrokken is bij een wijzigingsverzoek voor de indeling in een bepaalde streek. Deze wijzigingsvoorstellen zijn ook voorgelegd aan de betrokken gemeenten. Volgens Oudenaarden zijn 140 lokale omroepen betrokken bij de ingediende wijzigingsverzoeken.
Change Board
Deze wijzigingsverzoeken worden vanaf 15 september beoordeeld door het Change Board. “Aanvankelijk is de gemeenten gevraagd om voor 15 augustus 2016 te reageren zowel op het NLPO-voorstel als op het wijzigingsvoorstel van de betrokken lokale omroep. Rekening houdend met het zomerreces heeft de NLPO, in samenspraak met de VNG, de reactiedatum uitgesteld tot 15 september 2016.”, aldus Oudenaarden van de OLON/NLPO tegenover deze website.
Beoordelen
Na 15 september zal het zogenaamde Change Board de wijzigingsverzoeken gaan beoordelen. Dit Change Board bestaat uit minimaal drie afgevaardigden vanuit de lokale omroepen, één afgevaardigde van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en één afgevaardigde van het Ministerie van OCW. De leden van het Change Board zijn inmiddels bekend. Op donderdag 1 september is er voor betrokken functionarissen binnen de gemeenten in Hilversum het congres ‘Het belang van lokale (streek)omroep voor de democratie’.