Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) heeft Kamervragen gesteld over de twee DDoS-aanvallen waar kabelaar Ziggo deze week mee te maken kreeg.
Digitale overheid
Oosenbrug vraagt onder andere aan de Minister van Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur of de publieke dienstverlening in het gedrang is gekomen door de twee DDoS-aanvallen deze week bij kabelaar Ziggo. Oosenbrug refereert hierbij aan diensten als de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het UWV. Deze diensten waren door de DDoS-aanvallen voor veel Nederlanders niet goed bereikbaar. De overheid wil in de toekomst nog meer dienstverlening laten plaatsvinden via het Internet. Deze diensten zijn bij eventuele DDoS-aanvallen moeilijk bereikbaar.
Nationaal Cyber Security Centrum
Daarnaast vraagt Oosenbrug zich af of particuliere initiatieven als De Nationale anti-DDoS Wasstraat (NaWas) een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van dergelijke aanvallen in de toekomst. Ook vraagt het PvdA Kamerlid af welke taak het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft bij dergelijke DDoS-aanvallen.
Ziggo voert beveiliging op
Kabelaar Ziggo heeft de afgelopen dagen de beveiliging van haar netwerk tegen DDoS-aanvallen verder opgevoerd. ‘We hebben de afgelopen dagen zoveel wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd, dat het voor hackers veel moeilijker zal zijn een nieuwe DDoS-aanval uit te voeren. En als het gebeurt, is de kans een stuk kleiner geworden dat de klant er iets van zal merken’, aldus een Ziggo-woordvoerder vrijdag.
Compensatie
Volgens Ziggo is het nog te vroeg om iets te zeggen over een eventuele compensatie voor gedupeerde klanten. Van de 3,2 miljoen internetklanten van Ziggo had 60 procent last van de storingen. Overigens zijn de hackers niet binnengedrongen in de systemen. Klanten hoeven niet bang te zijn dat hun gegevens op straat liggen, aldus de provider.
De Kamervragen van Oosenbrug zijn hier na te lezen.