KPN wil overname Caiway doorzetten

kpnTelecombedrijf KPN is vastbesloten om het kabelbedrijf Caiway in handen te krijgen. Ondanks bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zegt de onderneming tegenover het FD er vertrouwen in te hebben dat er goedkeuring komt voor de overname.  Volgens KPN is het ‘niet verrassend’ dat de NMa de overname nader wil onderzoeken. ‘Het gaat om een niet-alledaagse transactie’, zo verwees een woordvoerder naar KPN’s poging om een bres te slaan in het gesloten kabelbolwerk, gedomineerd door Ziggo en UPC.

De NMa vreest dat de concurrentie zal worden beperkt in het westen van Nederland, waar Caiway actief is in gemeenten als Aalsmeer en Schiedam. De mededingingswaakhond constateert dat zowel het koper- als het kabelnetwerk in één hand komt. KPN stelt echter dat het niet de eigenaar wordt van het netwerk, maar alleen zijn diensten over het netwerk van Caiway aanbiedt. ‘Dat moeten we misschien beter uitleggen’, aldus de woordvoerder. KPN wil verder de kabels van Caiway openstellen voor concurrenten. ‘Dit open toegangsmodel hanteren wij op al onze netwerken. Dus ook in die regio.’

Caiway is met tegen de 150.000 tv-klanten een relatief kleine speler in de kabelsector, maar het bedrijf kan voor KPN een interessante proeftuin zijn. Zeker in een tijd waarin kabelbedrijven als Ziggo en UPC klanten afsnoepen met een gecombineerd aanbod van televisie, telefonie en internet. KPN biedt ook televisie aan via de ether (Digitenne) en via glasvezel, maar is daarmee nog geen grote bedreiging geworden voor de kabelsector.