De nieuwe Mediawet krijgt onvoldoende steun in de Eerste Kamer. Staatssecretaris Sander Dekker zou in gesprek is met de verschillende fracties om hun wensen te inventariseren, aldus bronnen in Den Haag tegenover de NOS.
Wet aanpassen
Dekker moet zijn wet op verschillende punten aanpassen om steun van voldoende senatoren te krijgen. Al eerder werd duidelijk dat PvdA, CDA, ChristenUnie en 50Plus grote bezwaren hebben tegen de directe aansturing van de omroepen door de NPO, en de invloed van de overheid daarop. De drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP vinden ook de inhoudelijke invloed van de NPO op individuele omroepen en hun programma’s te groot.
Benoemingswijzen
Eerder deze week werd al bekend dat Sander Dekker op aandringen van de PvdA, ChristenUnie, Groenlinks, SP, OSF, CDA, PvdD en 50Plus belooft de benoemingswijzen bij door de staatssecretaris te benoemen personen in besturen van NPO (Nederlandse Publieke Omroep), RPO (het nieuwe concessieorgaan voor de Regionale Publieke Omroep), NOS, NTR, STER, het Commissariaat voor de Media en Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (stifo) te gaan wijzigen.
“Toezeggingen niet genoeg”
Maar de betrokken partijen vinden de toezeggingen niet genoeg, vertellen zij aan de NOS. Zij willen niet de wet eerst goedkeuren en vervolgens afwachten of Dekker zijn toezeggingen nakomt. Dat betekent dat de staatssecretaris zijn wet moet wijzigen. Die moet eerst weer worden goedgekeurd door de Tweede Kamer voordat hij naar de Eerste Kamer kan.
Tweets:
NOS meldt dat Mediawet in de Eerste Kamer gaat sneuvelen. Maar debat gaat op 1 maart wel door. Sander Dekker wordt niet gespaard.
— Jan Nagel (@jan_nagel) February 16, 2016
Mediawet Dekker zal stranden in Eerste Kamer
"Grip overheid op omroepen wordt te groot" https://t.co/6Mb6sYJq4v pic.twitter.com/SnJy11T4kk— Matthijs Pontier 💜🏴☠️ (@Matthijs85) February 16, 2016