Nog meer bezuinigingen bij VRT in aantocht, Transformatieplan afgekeurd

De openbare Vlaamse omroep VRT moet de komende jaren nog meer gaan bezuinigen. Dit blijkt uit de begroting van Vlaanderen die vandaag bekend is geworden.

De Vlaamse regering wil niet alle kosten van de herstructurering van de VRT dragen en springt ook niet meer bij om de vergrijzingskosten te betalen, aldus de website deredactie.be. De Raad van Bestuur van de VRT heeft als reactie het transformatieplan van de VRT afgekeurd. Het transformatieplan voorziet in flinke bezuinigingen bij de omroep.

Transformatieplan afgekeurd

“De Raad van Bestuur stelt vast dat de directie het ingediende transformatieplan in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar acht gezien de beslissingen van de Vlaamse regering”, klinkt het in een persbericht. “De Raad sluit zich daarbij aan. In die omstandigheden keurt de Raad het transformatieplan niet goed. De Raad van Bestuur van de VRT is ervan overtuigd dat een transformatie nodig is om van de VRT een meer moderne en wendbare mediaorganisatie te maken, dit op een sociaal verantwoorde manier.”

Bijna 300 banen verdwijnen

De bezuinigingen uit het eerder bekend geworden transformatieplan behelzen een besparing van jaarlijks ruim 25 miljoen euro bij de VRT. Om deze bezuinigingen mogelijk te maken moeten er bijna 300 banen verdwijnen en zullen niet-kerntaken worden uitbesteed en afgestoten. Ook voor kerntaken wordt gekeken naar uitbesteding en externe partners, bijvoorbeeld op vlak van productie, montage en decorbouw. Volgens de VRT zou de volledige herstructureringskosten kunnen oplopen van 20 tot bijna 24 miljoen euro. Daarnaast zou er flink gaan bezuinigd worden op VRT Radio 2, maar deze bezuinigingen zijn later weer deels teruggedraaid. Het transformatieplan heeft eerder al tot een staking geleid.

Nog meer bezuinigingen

Nu blijkt dat er de komende jaren nog meer bezuinigd moet gaan worden. De Vlaamse regering wil immers niet alle kosten van de herstructurering van de openbare omroep betalen. De overheid springt ook niet meer bij om de zogenoemde vergrijzingskosten te betalen. Concreet zou de VRT tegen 2020 minstens 30 miljoen euro extra moeten besparen gespreid over vijf jaar. De Raad van Bestuur heeft nu de medewerking aan het transformatieplan opgezegd.

“Royale bijdrage”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageerde direct op het besluit van de Raad van Bestuur van VRT om het transformatieplan af te keuren: “Bij de start van deze Vlaamse regering hebben we de VRT een bezuinigingstraject opgelegd”, reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois in “Het Journaal”. De Vlaams regering dekt de volledige herstructureringskosten dan wel niet, maar “we geven hiervoor een royale bijdrage”, zo houdt hij vol. Ondanks de bijkomende besparingen die voor de VRT dreigen, kan de openbare omroep volgens Bourgeois “performant” blijven en “haar taken op een kwaliteitsvolle manier blijven vervullen”. Dit kan ze volgens hem doen door in het personeelsbestand te snoeien en door in te zetten op kwaliteit en digitalisering.

Update 19.30 uur: Artikel aangepast naar aanleiding van bekend worden reactie Raad van Bestuur van VRT.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.