NPO Radio 2 Top 2000 is “ode aan overleden muzikale grootheden”

Nederland brengt dit jaar in de Top 2000 van NPO Radio 2 een ode aan de overleden muzikale grootheden George Michael, Tom Petty en Chester Bennington (Linkin Park).

Lijst de lijsten

Eerder was al bekend geworden dat popgroep Queen de lijst aanvoert. Niet eerder stonden zoveel nummers van deze artiesten in de Top 2000. Ruud de Wild en Annemieke Schollaardt hebben vanmiddag de ‘lijst der lijsten’ onthuld op NPO Radio 2. Hoogste nieuwe binnenkomer is Ed Sheeran met drie nummers. Heavy metalband Volbeat neemt de grootste stijger voor zijn rekening. De Top 2000 start op eerste kerstdag om 09.00 uur met Chaka Khans I’m Every Woman.

Overleden muzikale helden

George Michael staat met 17 nummers in de Top 2000. In 2016 was de Britse zanger 12 keer terug te vinden in de lijst. Tom Petty stond vorig jaar met geen enkel nummer in de Top 2000. Dit jaar komt de Amerikaanse zanger zeven keer voor met Free Fallin’ als hoogste notering op 763. Linkin Park stijgt van drie naar vijf platen en staat met het nummer In The End op de achtste plaats bij de stemmers tot 30 jaar.

Binnenkomers en stijgers

De Britse singer-songwriter Ed Sheeran voert met maar liefst drie nummers de lijst aan van hoogste nieuwe binnenkomers. Shape of You staat bovenaan op plaats 103, gevolgd door Perfect op 177 en Castle On The Hill op 185. Pink bezet de vierde plek met What About Us op 484.

DJ’s

Elf NPO Radio 2-dj’s draaien tussen kerst en oudejaarsavond de 2000 favoriete nummers van Nederland. Bart Arens trapt op eerste kerstdag om 9.00 uur de negentiende editie van de Top 2000 af met I’m Every Woman van Chaka Khan.

Ook NPO Radio 2-dj’s Gerard Ekdom, Gijs Staverman, Annemieke Schollaardt, Ruud de Wild, Wouter van der Goes, Stefan Stasse, Jan-Willem Roodbeen, Evelien de Bruijn, Cielke Sijben en Frank van ’t Hof presenteren de lijst der lijsten.

Luisteren

De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is te horen van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2. De lijst begint maandag 25 december, 1e Kerstdag, om 9 uur. NPO Radio 2 is te beluisteren via FM, DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet. Daarnaast zijn beelden uit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid te Hilversum te volgen op televisie.

Televisie

De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen: o.a. de Top 2000 Quiz, Top 2000 a gogo en op oudejaarsavond het concert Helden van de Top 2000 op NPO 3.

De volledige lijst is te vinden op de website van de radiozender.

Sociale media: