Omroep Zender Museum in overleg met Beeld en Geluid

Het Omroep Zender Museum is in overleg met Beeld en Geluid in Hilversum om een deel van de collectie tentoon te stellen in de mediastad. Dit heeft Rob Timmermans, voorzitter van de Stichting Telecommunicatie Erfgoed Nederland (sTEN), gezegd in het radioprogramma Medialand op Studio Alphen.

sTEN

De sTEN is de overkoepelende stichting van musea in Nederland die beschikken over een collectie op het gebied van telecommunicatie. Het Omroep Zender Museum is ook aangesloten bij deze stichting.

Sluiting

Het Omroep Zender Museum moest eind maart haar deur noodgedwongen sluiten omdat de locatie waar het museum nu gevestigd is moet worden verlaten. Het Omroep Zender Museum is nu nog gevestigd in een bunker nabij het oude Nozema-zendercomplex te Lopikerkapel. Dit complex is vorig jaar verkocht door KPN aan Dalsem Vastgoed BV en Dhr. Eelco Hoet. De nieuwe eigenaren hebben het complex inmiddels weer te koop gezet maar het huurcontract per museum is per september 2017 opgezegd.

Nieuwe locatie

Het Omroep Zender Museum heeft inmiddels haar deuren gesloten. De collectie wordt overgebracht naar twee etages van de Gebrandytoren in IJsselstein. Hiervoor heeft het museum een overeenkomst gesloten met de eigenaar van de zendmast, Alticom. Er kleven wel twee nadelen aan de nieuwe locatie. De nieuwe locatie heeft minder oppervlakte en bezoekers mogen vanwege veiligheidsredenen de collectie niet bezoeken.

Verkoop deel collectie

“Het museum heeft tijdens het laatste weekeinde dat het museum geopend een deel van haar collectie kunnen verkopen aangezien het museumterug moet van 400m2 naar iets meer dan 100 m2”, aldus Rob Timmermans in het radioprogramma. Timmermans geeft aan dat er in de nabije toekomst nog meer verkoopdagen komen om een deel van de collectie te verkopen.

Beeld en Geluid

Om een deel van de collectie in de toekomst toch weer zichtbaar te maken voor het grote publiek heeft de sTEN contact gezocht met Beeld en Geluid in Hilversum. “We hebben daar de suggestie gedaan om een deel van de collectie van het Omroep Zender Museum weer werkend zichtbaar te maken voor het publiek”, aldus Timmermans. Er zou inmiddels bij Beeld en Geluid intern een rapport zijn geschreven aan de leiding van Beeld en Geluid dat een dergelijke aanvullingen op de collectie sterk wordt aanbevolen.

Nationaal museum

Een grote wens van de Stichting Telecommunicatie Erfgoed Nederland blijft om in de toekomst een nationaal telecommunicatie museum te ontwikkelen in Nederland waar de topcollectie van de diverse collecties tentoongesteld kan worden. De stichting hoopt binnenkort te starten met een haalbaarheidsstudie voor een dergelijk museum.

Audio:

Interview met Rob Timmermans (voorzitter sTEN) in Medialand/Studio Alphen.