Omrop Fryslân vanaf 1 juli weer landelijk te zien via KPN Interactieve TV

De regionale omroep Omrop Fryslân is vanaf 1 juli weer in heel Nederland te zien via KPN Interactieve Televisie. De regionale omroep verloor vorig jaar haar landelijk dekking via de televisiedienst van KPN. Het was al een lange tijd een wens van de provincie dat de regionale omroep voor Friesland weer landelijk te zien zou zijn via KPN.

Wijziging

Sinds 4 juli van het vorig jaar heeft KPN een wijziging doorgevoerd in de doorgifte van de regionale omroepen via haar dienst Interactieve Televisie. Tot die tijd waren de regionale radio- en televisiezenders landelijk te zien bij de aanbieder. Sinds juli vorig jaar zien abonnees van de dienst Interactieve Televisie alleen nog hun eigen regionale televisiezender en de regionale tv-zender van de aangrenzende provincies.

Boze reacties

De wijziging van KPN leverde destijds vooral in de provincie Friesland boze reacties op. Volgens de regionale omroep uit Friesland heeft Omrop Fryslân een streepje voor. Dit heeft volgens de omroep te maken met de Friese taal en zijn Friezen buiten Friesland meer betrokken bij de Omrop dan inwoners van andere provincies die nu elders wonen. Gesprekken met de aanbieder leverde destijds weinig op.

Kosten

Distributie in heel Nederland neemt wel extra auteursrechten met zich mee. De provincie Friesland is volgens de regionale omroep bereid deze kosten, 20.000 euro per jaar, te gaan betalen. Hierdoor is de regionale omroep vanaf 1 juli aanstaande weer in heel Nederland te zien KPN Interactieve TV.

Concurrent Ziggo geeft via haar digitale televisiepakket alle regionale omroepen landelijk door.