Regionale tv-zenders verliezen definitief landelijke dekking bij KPN

De regionale televisiezenders verliezen vanaf juli definitief hun landelijke dekking bij KPN Interactieve TV. Ondanks protesten van een aantal regionale omroepen houdt KPN voet bij stuk.

Wijziging

Vanaf juli zien de abonnees van KPN, Telfort en Xs4all alleen nog de regionale omroep uit hun eigen provincie en de regionale omroepen van aangrenzende provincies. Inwoners in bijvoorbeeld de provincie Utrecht of Gelderland kunnen dan niet meer kijken naar de uitzendingen van Omrop Fryslân.

Protest

Deze wijziging in het aanbod leverde vooral in Friesland protesten op. De regionale omroep van de provincie Friesland, Omrop Fryslân, is teleurgesteld over deze wijziging. De omroep heeft al veel reacties gehad van kijkers uit het land die het vervelend vinden dat de regionale omroep vanaf juli niet meer landelijk te zien is.

Streepje voor

Volgens directeur Jan Koster van de regionale omroep uit Friesland heeft Omrop Fryslân een streepje voor. Dit heeft volgens de directeur te maken met de Friese taal en zijn Friezen buiten Fryslân meer betrokken bij de Omrop dan inwoners van andere provincies die nu elders wonen. De regionale omroep is in gesprek geweest met KPN maar dit heeft geen resultaat opgeleverd.

Wijziging gaat door

KPN geeft echter aan dat de wijziging per 4 juli gewoon doorgaat. Volgens het bedrijf geven de kosten van de doorgifte de doorslag. “Die wegen niet op tegen het aantal kijkers”, aldus een woordvoerder van de telecomprovider tegenover de Leeuwarder Courant.

De regionale radiozenders blijven wel landelijk beschikbaar via de dienst KPN Interactieve TV.