“Regionale omroepen aansprakelijk voor forse onderbetaling medewerkers”

Medewerkers van regionale omroepen, die ‘in dienst zijn’ via payrollorganisatie Tentoo uit Amsterdam, worden fors uitgeknepen. Dit blijkt uit onderzoek van de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en de FNV.

Brief

Negen regionale omroepen hebben een brief ontvangen in het kader van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS), waarin de bonden hen verantwoordelijk houden voor de onderbetaling van omroepmedewerkers. ‘Zowel Tentoo als de regionale omroepen stellen we aansprakelijk voor onderbetaling in verschillende schijnconstructies’, aldus Lisa Blaas van FNV Handhaving & Naleving. Wais Shirbaz, NVJ: ‘Het kan niet zo zijn dat journalisten jarenlang onderbetaald worden in onzekere en ongewenste schijnconstructies.

Negen regionale omroepen

De negen regionale omroepen die een waarschuwing krijgen van de FNV en de NVJ zijn: NH Media, AT5, Omroep West, RTV Rijnmond, Omroep Brabant, RTV Drenthe, L1, RTV Oost en Omroep Fryslân.

Verdienen minder

Blaas vervolgt: ‘Omroepmedewerkers doen jarenlang structureel werk via een payrollconstructie van Tentoo, waarbij ze recht hebben op dezelfde beloning als medewerkers in vaste dienst. Ze verdienen echter 30 tot 40% minder. Vervolgens worden ze van de ene op de andere dag doorgeschoven naar een fictief dienstverband, waarbij ze niet meer onder de cao vallen en geen vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen opbouwen. Dit soort schijnconstructies moeten stoppen.’

2.5 miljoen euro

De regionale omroepen, aangesloten bij de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), hebben via schijnconstructies jaarlijks minstens 2,5 miljoen euro te weinig betaald aan arbeidskosten. ‘Bezuinigingen vanuit de overheid op de regionale publieke omroep worden nu afgewenteld op de eigen medewerkers, die ongelijk worden behandeld en per saldo worden onderbetaald van publiek geld. Dat moet stoppen.’, aldus de NVJ in een persbericht.

Programma’s maken heeft een prijs

De NVJ en FNV willen graag in gesprek met de RPO en Tentoo om tot een oplossing te komen. Daarnaast starten zij juridische procedures om gelijke beloning af te dwingen.