RTV Amstelveen krijgt geen extra geld; medewerkers staken tv-uitzendingen

De medewerkers, stagiaires en vrijwilligers van lokale omroep RTV Amstelveen hebben de TV-uitzendingen gestaakt omdat de gemeente Amstelveen geen extra subsidie gaat toekennen aan de lokale omroep. Alle werkzaamheden voor de televisiezender en de website van de lokale omroep zijn voorlopig gestopt.

“Extra bijdrage nodig”

RTV Amstelveen, had eerder dit jaar bij de gemeente een extra subsidieverzoek ingediend van 170.000 euro bovenop het bedrag van 83.000 euro dat de lokale omroep jaarlijks van de gemeente verkrijgt. Het extra subsidie bedrag werd toen al door Wethouder Maaike Veeningen (D66, mediazaken) als “buiten proportie” betiteld en zij gelaste toen met instemming van de lokale omroep een extern onderzoek in naar de omroep. Er werd een onderzoek uitgevoerd door een extern deskundige (Erik van Zwam) over de werkwijze van de lokalo alsmede een een extern onderzoek naar de kijkcijfers en de waardering van RTV Amstelveen. De resultaten hiervan zijn donderdag bekend gemaakt.

Het college van B en W liet donderdagavond weten dat er geen extra financiële middelen komen vanuit de gemeente. Verantwoordelijk Wethouder Maaike Veeningen (D66) heeft de uitkomsten van de onderzoeken (kijkonderzoek en een expert-onderzoek) persoonlijk met RTVA besproken en het collegestandpunt om geen extra geld beschikbaar te stellen toegelicht. Ook informeerde zij de gemeenteraad middels een brief.

“Gespannen voet”

De twee onderzoeksrapporten liggen “met elkaar op gespannen voet” aldus de gemeente. De ingeschakelde expert Eric van der Zwam is vanuit een perspectief op de beschikbare middelen van de omroep positief over wat de lokale omroep weet te realiseren. Het Kijk-onderzoek, dat kijkt vanuit het perspectief van de kijkers/luisteraars, toont een meer kritisch beeld. Waardering voor en het bereik van RTVA zijn beperkt.

140.000 euro te besteden

De omroep heeft op jaarbasis 140.000 euro te besteden waarvan circa 83.000 euro door de gemeente wordt bekostigd. Er wordt een ‘redelijk’ dagelijks tv journaal gemaakt. Bij het kijk- en luisteronderzoek is geen onderzoek gedaan naar de beluistering van het radiostation. Het rapport van Erik van Zwam constateert deze dat het radiostation geen nieuws uitzendt, het stiefkind is, nauwelijks luisteraars heeft en overbodig is. Het radiostation komt volgens het rapport neer op ‘eigenlijk vooral plaatjes draaien’ en is daarmee een faciliteerder voor radiohobby’s’.

In de optiek van de onderzoeker mag verwacht worden dat een lokaal publiek radiostation nieuws brengt. Daarnaast heeft de onderzoeker kritiek op de aanstelling van de hoofdredacteur (een oud-VVD-raadslid) die geen journalistieke ervaring en kennis van het nieuws heeft. Deze heeft ook geen ervaring in het maken van programma’s voor radio, televisie en internet, hetgeen niet verstandig is om te zorgen voor de kwaliteit van het medium. Ook stelt de onderzoeker dat de voorzitter van het bestuur te dicht op de journalistieke uitvoering zit en noemt dat een ‘zorgelijke kwestie’.

De onderzoeker stelt dat met de huidige subsidie vooral radio en internet gemaakt kan worden; aanhaken bij AT5 en RTVNH is geen optie, samenwerking met De Telegraaf/Dichtbij evenmin. Samenwerking met de lokale omroepen in Uithoorn en Aalsmeer en Ouder-Amstel ziet de onderzoeker wel zitten, maar dan blijft er nog steeds veel geld vereist.

“Stoppen met radio”

Van Zwam adviseert te stoppen met radio, een bekostiging van 200.000 euro vanuit de gemeente, uitgangspunt videojournalistiek, participatie van inwoners, ondertiteling in het Engels, aanstelling van mensen met aantoonbare journalistieke achtergrond en een werkplaats te worden voor HBO en MBO mediastudies. Zijn belangrijkste advies is echter het herijken van de maatschappelijke positie van RTV Amstelveen; waarbij gekeken kan worden naar een privaat-publieke samenwerking met het magazine/internetsite AmstelveenZ.

Het College van B&W stelde in een reactie op het onderzoek dat er een ‘passend ambitieniveau’ moet komen van de lokale omroep die ‘opereert binnen de financiële kaders die de gemeente ter beschikking stelt’ en ‘in balans moeten zijn met het bereik van de zender en de waardering daarvoor’: de waardering en het bereik noemt de wethouder ‘beperkt’. Extra investeringen bovenop de 83.000 euro jaarlijkse subsidie wil het College van B&W niet doen. Aan de omroep is nu gevraagd voor eind november een sluitende exploitatiebegroting te maken voor 2016 opdat voor achterstallige huur tot 1 juli 2016 uitstel kan worden verleend. B&W dreigt anders per direct tot incasso tot de achterstallige huurpenningen van 22000 euro over te gaan, aangezien de verhuurder is van het pand waar de lokale omroep in zetelt.

“Positief”

RTV Amstelveen zelf is ontevreden over het besluit van de gemeente en is overgaan tot een staking. De omroep ziet overigens wel positieve punten in de verschenen onderzoeksrapporten: “Ondanks een positief rapport van extern deskundige Van Zwam, waarin de noodzaak van aanvullende financiering ondubbelzinnig werd aangeven, en ondanks een kijk- en luisteronderzoek waaruit bleek dat RTVA” kan rekenen op een groot draagvlak en een positieve waardering voor de programma’s, is de wethouder bij haar standpunt gebleven RTVA nu geen extra middelen te geven. Zoals wij eerder hebben duidelijk gemaakt is doorgaan dus onmogelijk geworden. Anders dan wethouder Veeningen zien wij positieve aspecten in beide rapporten.”, aldus de omroep op haar website.

Radio-uitzendingen gaan door

Onduidelijk is hoelang RTV Amstelveen stopt met haar tv-uitzendingen; de radio-uitzendingen – die geen nieuws bevatten – gaan wel door. De omroep is niet ingegaan op het voorstel van de wethouder om het ambitieniveau terug te schroeven. Eerder had de lokale omroep haar hoop gevestigd op de gemeenteraad die komende woensdag vergadert over de begroting 2016. Twee weken geleden sprak daar de voorzitter van de lokale omroep in, zonder concrete resultaten.

Livestream RTV Amstelveen TV

https://www.youtube.com/watch?v=If0dHO_rXog

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.