De regionale omroep RTV Drenthe kan de opgelegde bezuiniging van ruim een miljoen euro, die in 2017 wordt doorgevoerd, uitvoeren zonder gedwongen ontslagen. Dit bericht de regionale omroep in een persbericht. Wel stopt de regionale omroep met het verspreiden van haar signaal via de satelliet.
“Zoveelste klap”
Volgens directeur/hoofdredacteur Dink Binnendijk is de bezuiniging de zoveelste klap voor de regionale omroep. ‘In feite betekent het opnieuw een verdere afkalving van onze omroep’, constateert Binnendijk. ‘In de afgelopen 5 jaar is de vaste bezetting van onze omroep met maar liefst 25 procent ingekrompen. Er zijn programma’s geschrapt, de programmering op tv is gehalveerd en met deze nieuwe bezuiniging zijn de mogelijkheden wel uitgeput.
Afgeslankte organisatie
“Wij wisten natuurlijk al een tijdje dat deze bezuiniging eraan zat te komen dus wij hebben de afgelopen jaren in ons beleid al continu richting gegeven aan een afgeslankte organisatie in 2017. Er is een aantal reorganisaties doorgevoerd en een vrijwillige vertrekregeling ingesteld. Ook zijn er noodzakelijke maatregelen doorgevoerd in onze programmering. Daarom is er in onze organisatie nu geen paniek en hoeven wij niet te reorganiseren en/of medewerkers gedwongen te ontslaan”, aldus Binnendijk.
Satelliet-verspreiding stopt
De kijkers van de regionale omroep gaan de bezuinigingen wel merken. Zo stopt de satellietverspreiding van de regionale omroep. ‘Budgetten van afdelingen moeten omlaag, geen ondertiteling meer en door het afschaffen van de satelliet geen ontvangst van TV Drenthe in het buitengebied, techniek en vormgeving worden versoberd en er wordt gesneden in arbeidsuren van freelance personeel. Het kan daarom niet anders dan dat onze internetbezoekers, luisteraars en kijkers iets zullen merken van deze bezuiniging. Maar wij gaan altijd strijdend voorwaarts.”, aldus Binnendijk.
Regionale omroepen
Ook andere regionale omroepen hebben te maken met de bezuinigingen. Regionale omroep NH (Noord-Holland)en RTV Utrecht hebben hierbij ontslagen aangekondigd. Omrop Fryslan en RTV Oost bezuinigen ook zonder dat er ontslagen vallen.
Samenwerking
Directeur Binnendijk pleit overigens voor meer samenwerking met landelijke en lokale omroepen: “Binnenkort gaan we om tafel met Omrop Fryslân en RTV Oost om te bespreken hoe we in de komende jaren de krachten kunnen bundelen om ook in de toekomst sterke, provinciale omroepbedrijven te houden. Zonder onze eigen identiteit aan te tasten of op te geven. Dat zijn ook omroepen die weten dat de kracht in de verbondenheid met onze regio ligt en daarom decentraal willen opereren, zonder de voordelen van landelijke samenwerking uit het oog te verliezen’, besluit Binnendijk.
Als je met satellietverspreiding stopt neem je een groot deel van je kijkers niet serieus. Die moeten weer op zoek naar een andere methode van ontvangst. De internetaansluiting in buitengebieden is vaak ook niet echt je van het dus een slechte zaak!!!