Samenwerking lokale omroepen regio Noord-Veluwe geklapt

De samenwerking van diverse lokale omroepen in de regio Noord-Veluwe onder de naam VOC Lokaal is geklapt. De betrokken lokale omroepen hebben besloten de overkoepelende stichting te ontbinden.

VOC Lokaal

In VOC Lokaal werkte de lokale omroepen van Harderwijk, Ermelo-Putten, Nijkerk en Barneveld samen. De lokale omroepen van Harderwijk en Putten-Ermelo gaan nu als twee partijen samenwerken. De lokale omroepen van Nijkerk en Barneveld zoeken op hun beurt ook samenwerking met elkaar.

Streekomroep

VOC Lokaal werd vier jaar geleden opgericht en was één van de eerste samenwerkingsvormen tussen lokale omroepen op streekniveau. De overkoepelende organisatie van streekomroepen in Nederland, de NLPO, had in hun voorstel ook een samenwerking tussen de lokale omroepen in de regio Noord-Veluwe voorzien.

Omroep N

De lokale omroepen zelf in de regio Noord-Veluwe komen nu terug op de samenwerking in VOC Lokaal. De lokale omroep van Nijkerk, OmroepN, besloot eerder dit jaar al de samenwerking met VOC Lokaal op een laag pitje te zetten. De omroep vond dat haar eigen identiteit onder druk kwam te staan door de samenwerking in VOC Lokaal. Inmiddels hebben ook de andere lokale omroepen besloten de samenwerking te stoppen.

“Het idee was dat met schaalvergroting het verzorgingsgebied beter zou aansluiten bij de leefomgeving van luisteraars. In de praktijk blijken landelijk veel omroepen het tegendeel te ervaren.”, aldus OmroepN op haar website.

Streekomroepen

De NLPO heeft het plan om de meer dan 250 lokale omroepen in Nederland om te vormen tot een kleine 80 streekomroepen. Hierover zijn al enige tijd gesprekken gaande met de lokale omroepen. In delen van Nederland zijn inmiddels al de eerste samenwerkingen tussen lokale omroepen tot stand gekomen. Inmiddels blijkt ook dat niet alle lokale omroepen zitten te springen om samenwerking in streekomroepen.

Belangrijk

De nieuwe regering heeft onlangs nog aangegeven het belangrijk te vinden dat lokale omroepen meer gaan samenwerken in streekomroepen. “Omdat dit bijdraagt aan de professionalisering, beraadt het kabinet zich op de wijze van organisatie en financiering van de lokale omroepen.”, aldus de regering.