De Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA) heeft besloten toch weer geld te gaan vragen voor het doorlinken naar muziekwerken op Internet. Dit bericht het portaal Nederland.FM in een persbericht.
Vorig jaar trok de SENA, naar aanleiding van een vonnis bij het Europese Hof, haar licentie model voor het doorlinken in. De SENA heeft nu besloten om nu toch weer geld te gaan vragen voor het doorlinken naar muziekwerken op het internet.
Geschiedenis
Sena gaat over de inning van auteursrechten namens de uitvoerende artiest en producent (de makers van de muziek), de zogenaamde naburige rechten. Buma Stemra gaat over inning van auteursrechten namens componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers (de bedenkers van de muziek) voor het openbaar maken en verveelvoudigen van muziek.
In 2010 komt Buma Stemra met een omstreden radioportal licentie voor het linken naar muziekwerken op internet. Nederland.FM betwist de juridische grondslag van die licentie en er komt in 2012 een bodemprocedure over.
In het vonnis van eind 2012 besloot het Hof van Justitie van Den Haag dat er bij embedden en zelfs ook hyperlinken sprake was van een nieuwe openbaarmaking en daardoor een licentie nodig was voor radioportals.In januari 2015 werd door het Europese Hof van Justitie het vonnis bekend gemaakt in de Svensson/Retriever zaak. Hierin wordt vastgesteld dat bij (hyper)linken naar en ook embedden van bestaande content op internet er geen sprake is van een (nieuwe) openbaarmaking, daar er geen sprake is van een nieuw publiek.
Dat houdt dus in dat als een radiostation haar stream legaal (dus met Buma Stemra en Sena licentie) op het internet zet, dan maakt het radiostation zelf die stream/muziek openbaar. Het plaatsen van links, hyperlinks of embedded links, op websites naar die radiostreams leidt weliswaar tot meer streamstarts/luisteraars, maar dit wordt door het Europese Hof gezien als promotie en niet als een (nieuwe) openbaarmaking.
Als reactie daarop trokken zowel Buma Stemra als ook Sena hun omstreden embed licenties in maart 2014 in. Nu komt Sena daar toch op terug en start een bodemprocedure tegen Nederland.FM om een radioportal licentie af te dwingen.
“Nederland FM werkt als een autoradio”
Voor Nederland.FM eigenaar/directeur Jim Souren is het echter overduidelijk. “Het radiostation plaatst het originele muziekbestand zelf op haar server en maakt het bestand daarmee openbaar op het internet. Nederland.FM heeft geen muziek op haar eigen servers staan en stuurt haar bezoekers rechtstreeks door naar de originele bron ofwel de muziekstream op de server van het bewuste radiostation zelf. De site werkt hetzelfde als het keuzemenu bij een autoradio, waarbij je ook kan afstemmen op het ethersignaal van je favoriete radiostation. Deze (auto)radiotoestellen hoeven ook geen geld af te dragen aan de Sena of Buma Stemra.”, aldus Souren.
Meer luisteraars
Souren vervolgd: “Inderdaad is het zo dat een radiostation meer luisteraars krijgt door aanwezigheid op radioportal Nederland.FM. Meer luisteraars betekent echter voor het radiostation meer inkomsten doordat meer mensen de reclames in de radiostream horen en de reclamefilmpjes zien die getoond worden voordat het radiostation begint met het spelen van de muziek. Omdat de radiostations verplicht zijn een percentage van hun omzet af te dragen aan Sena, leiden deze hogere inkomsten tot hogere afdracht aan de Sena. Sena verdient dus ook door het succes van Nederland.FM en zou dus juist blij moeten zijn met het bestaan van radioportals als Nederland.FM.”
Uiteindelijk zijn alle apps op telefoons en dus ook alle servers voor internetradio aan het doorlinken, en omdat het mooier gepresenteerd wordt op nederland.fm… is het dan illegaal?
Rare wereld, internet stations bestalen over het aantal slots (luisteraars tegelijk) buma en sena rechten. Door doorlinken wordt er gebruikt gemaakt van die slots en daar wordt al over betaald. Types gevalletje van dubbel vangen