Spaanse regering wil Catalaanse omroep CCMA onder curatele plaatsen

De Spaanse regering wil de Catalaanse publieke omroep CCMA onder curatele plaatsen. De Spaanse regering, onder leiding van premier Rajoy (Partido Popular), plaatste eerder al de Catalaanse regering en het Catalaanse parlement onder curatele.

Onder CCMA (Corporacio Catlana de Mitjans Audiovisuals) vallen de televisiezender TV3 en de radiozender Radio Catalunya.

Pluriformiteit te verdedigen

Officieel doet de Spaanse regering dit voorstel om de ‘pluriformiteit te verdedigen’. Volgens Rajoy brengt TV3 geen pluriformiteit en kan de Spaanse regering de leiding van de Catalaanse omroep vervangen om de taakopdracht ‘waarheidsgetrouwe informatie, objectief en evenwichtig’ te brengen, alsnog gestand te doen.

“Beledigd”

Medewerkers van TV3 en Radio Catalunya reageren fel en zeggen zich te zullen weren tegen invloeden van de Spaanse regering “We zijn professionals”. Medewerkers voelen zich beledigd door een aanstaand ‘dictaat’ vanuit Madrid en zeggen evenwichtig werk te doen. In september waarschuwde het constitutioneel hof TV3 al dat het geen institutionele reclame mag maken voor het referendum voor afscheiding van Catalonie.

Ingrijpen

Het is voor het eerst in Spanje dat de centrale regering ingrijpt bij een regionaal publiek radio- en tv-bedrijf sinds het einde van de Spaanse dictatuur en de start van de democratie in Spanje midden jaren ’70. In feite komt de machtsovername voor de Catalaanse publieke media neer op een vorm van censuur aangezien het de bedoeling is dat er niet meer gesproken wordt over het in de ogen van de Spaanse regering illegale referendum en er op een andere wijze journalistiek wordt bedreven.

CCMA

Normaal gesproken wordt de directie van CCMA bestuurd door zes leden die door het Catalaanse parlement worden gekozen. Onder CCMA vallen TV3, 33, 3/24, ESport3, Super3, TV3Cat, Catalunya Radio, Catalunya Informacio, Catalunya Musica, Cat Classica en iCat FM. Commerciële stations als 8TV, RAC1 (radio), RAC 105 en Flaix FM kunnen niet door de Spaanse regering worden overgenomen.

Sociale media: