T-Mobile en KPN gaan heel Den Haag van glasvezel voorzien

T-Mobile / Open Dutch Fiber en KPN gaan heel Den Haag van een glasvezelnetwerk voorzien. KPN en T-Mobile gaan ieder de helft van de Haagse huishoudens voor het einde van 2023 op glasvezel aansluiten. De gemeente Den Haag heeft bemiddeld in een conflict tussen de twee telecombedrijven.

“Blij met afspraken”

Wethouder Saskia Bruines: “Ik ben blij dat we deze afspraken met KPN en Open Dutch Fiber/T-Mobile hebben kunnen maken. Extra bijzonder is dat Den Haag de eerste stad is in Nederland die op deze manier meer sturing geeft aan de uitrol van glasvezel. Een snelle internetverbinding is onmisbaar in een samenleving die steeds verder digitaliseert.

Gecoördineerde aanpak

Open Dutch Fiber/T-Mobile en KPN hebben plannen om de komende jaren door heel Den Haag veel huishoudens op glasvezel aan te sluiten. De gemeente heeft een coördinerende rol om de aanleg te verspreiden over de stad en daarmee te voorkomen dat telecompartijen elkaar in de weg zitten. De afspraak is dat er in eerste instantie alleen glasvezel wordt aangelegd in wijken waar nog geen glasvezelnetwerk aanwezig is. Wethouder Hilbert Bredemeijer: “Dit zijn unieke afspraken in Nederland. Alle inwoners en bedrijven profiteren hiervan. Dit brengt niet alleen supersnel internet. Door deze aanpak hebben de mensen in Den Haag ook minder overlast door de werkzaamheden.

“Voortrekkersrol”

Jordi Nieuwenhuis van Open Dutch Fiber is blij met de samenwerking: “Het is goed dat de gemeente het voortouw heeft genomen om afspraken te maken over de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het is in het belang van iedere inwoner van Den Haag dat we de uitrol van het glasvezelnetwerk versnellen en de werkzaamheden zo soepel mogelijk laten verlopen. Wij beginnen samen met T-Mobile dit jaar met de aanleg in Leyenburg, Rustenburg, Oostbroek, Transvaalkwartier, Duinoord, Zeeheldenkwartier, Stationsbuurt, Spoorwijk, Groente-en Fruitmarkt en delen van Moerwijk, Regentessekwartier, Centrum, Schilderswijk en Laakkwartier.

“We liggen op koers”

Joost Steltenpool, algemeen directeur KPN Netwerk: “KPN legt in heel Nederland glasvezel aan om iedereen van snel en stabiel internet te voorzien. Ook in Den Haag liggen we op koers. KPN is heel blij met de regierol die de gemeente met dit Haagse convenant op zich neemt, waardoor de uitrol voor inwoners en glasvezelpartijen voorspelbaar verloopt. Het komende jaar zal KPN starten met de uitrol van glasvezel in Bouwlust en Vrederust, Scheveningen en delen van Moerwijk, Archipelbuurt, Willemspark, Leyenburg, Centrum, Laak en Leidschenveen. Het gaat in totaal om 84.000 adressen.