Viceland: ambitie verdrievoudiging Nederlandse content

Viceland presenteerde deze week in Amsterdam een tweetal nieuwe producties die ze de komende periode zal uitzenden. De zender startte op 28 februari jl met uitzenden via Ziggo en is daarnaast sinds medio juni via Caiway te zien. Ondanks dat de zender daarmee in iets meer dan 50 % van de Nederlandse huishoudens te zien is, heeft de zender een voortvarende ambitie om jongeren te bereiken. Met name distributie via de KPN-providers (KPN, Telfort, XS4all) en andere providers moet het kanaal nog ontberen.

Meer Nederlandse content

De zender heeft in de afgelopen 7 maanden circa 20 uur aan Nederlandse content geproduceerd. Zenderdirecteur Stephan Tieleman heeft de ambitie dat in 2018 te verdrievoudigen. Nederland was het vierde land waar Viceland van start ging; inmiddels zijn er versies in de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Frankrijk. Ook in Vlaanderen en Franstalige België zijn er versies van de televisiezender en er is inmiddels ook een kantoor in Brussel geopend.

Reportages

Viceland zendt vooral internationale content uit, gecombineerd met Nederlandse content over onder andere muziek, eten, identiteit, seks, mode en sport vanuit een blik vanuit de jongerencultuur. Onlangs kwam de zender in het algemene nieuws in verband met een onthullende reportage vanuit Charlottesville over extreem rechtse actievoerders. Ook heeft Viceland onthullende reportages vanuit IS gebied uitgezonden.

Nederlandse producties

De komende periode zal de zender met name twee nieuwe Nederlandse producties tonen waaronder een jonge blik op Tokio om subculturen en verbogen plekken te tonen. Ook opvallend is de serie Boxing82 over een typische boksschool uit Rotterdam Zuid met markante figuren waarbij getoond wordt hoe de boksschool ondanks het verlies van een licentie blijft overleven. De serie is een coproductie van Viceland en TMG Digital (onderdeel Telegraaf Media Groep). De boksschool kwam onder de aandacht dankzij de TMG-website Dumpert. De boksserie is vanaf 21 december te zien.

Wilders

Een andere opvallende productie is de documentaire ‘Wilders’ die door de Amerikaanse regisseur Stephen Robert Morse is gemaakt voor Viceland US. Deze zal 21 september om 21 uur voor het eerst in Nederland te zien zijn. Verder zijn onder andere een nieuwe documentaire serie over vijf dodelijke terreurgroepen te zien (elke maandag) en een onderzoeksserie over Cyberwar vanaf 22 oktober. Daarnaast komt er nog een documentaire over Brussel en de hiphopgeneratie waarin (jongeren)culturen elkaar ontmoeten.

Andrew Miller

Viceland presenteerde haar najaarsprogrammering bij een tijdelijke pop-up expositie van Andrew Miller in Amsterdam waarin deze middels objecten de bezoeker trachtte te bewegen om deze op een andere manier te zien (onderdeel daarvan zijn een toezichtcamera, een euromunt, een pistool, een verwrongen plastic fles en een granaat).

Sociale media:

https://twitter.com/vicelandnl/status/904636322522025984