Vlaanderen: lokale radiozenders stappen naar de rechter

De bijna 120 lokale radiozenders in Vlaanderen stappen naar de rechter in verband met het frequentieplan van de Vlaamse minister Gatz (media). Dit berichten diverse Vlaamse media dinsdag. De plannen van de minister werden eind 2016 door het Vlaamse Parlement goedgekeurd.

Nieuwe Frequentiepakketten

In het nieuwe radiodecreet worden er voor de lokale radiozenders vanaf 2018 nieuwe frequentiepakketten samengesteld. Het frequentieplan voorziet dat er 131 lokale radio-omroepen kunnen worden erkend. Door het samenvoegen van frequenties kunnen er meer luisteraars bereikt worden aldus minister Gatz. De lokale radiozenders worden niet verplicht om in DAB+ uit te zenden.

“Geen gehoor”

Veel lokale omroepen zijn het niet eens met de plannen van de minister. Ze hadden hun ongenoegen en bezorgdheid al eerder laten blijken, maar kregen naar eigen zeggen vooralsnog geen gehoor bij het kabinet van de minister. De lokale omroepen vragen in eerste instantie de schorsing, finaal de vernietiging van een aantal amendementen in het zogenaamde radiodecreet van de minister.

“Geen digitale transitie”

Ze zijn het er niet mee eens dat de vergunningen voor de nationale en regionale zenders voor de komende vier jaar automatisch wordt verlengd, om de overstap van uitzenden via FM naar het digitale DAB+ mogelijk te maken, terwijl dat voor lokale radio’s niet het geval is. Dit vinden de lokale omroepen een vorm van discriminatie.

Samenwerkingsverbod

Ook vechten ze het verbod aan op de samenwerking tussen lokale radio’s. Door deze samenwerkingen te verbieden (iets wat men bij regionale televisie politiek net aanmoedigt) is de lokale radiosector gedoemd om te verdwijnen of herleid te worden tot een marginaal verschijnsel, aldus de omroepen.

Signaal

De lokale radio’s zeggen dat ze met het verzoekschrift bij het Grondwettelijk Hof een duidelijk signaal willen geven dat hun sector “intussen meer is dan een hobbyclub die wat muziek uitzendt”. Ze hopen “op een constructieve oplossing”. Wanneer de zaak behandeld wordt, is nog niet bekend.

Meer informatie over de radioplannen in Vlaanderen vind je hier.