Weinig klachten bij VRT na overgang op DAB+

Bij de Vlaamse openbare omroep VRT zijn weinig klachten binnengekomen nadat de omroep is overgeschakeld naar de DAB+-standaard voor haar digitale etheruitzendingen.

Schakelmoment

De VRT schakelde op 17 oktober over van de oude DAB-standaard naar de nieuwere DAB+-standaard. In Nederland wordt al een aantal jaar in de nieuwere DAB+-norm uitgezonden. In Vlaanderen werd tot op heden alleen door de commerciële radiozenders uitgezonden in de DAB+-norm. De nieuwe norm biedt een efficiënter gebruik van de digitale capaciteit en een betere audiokwaliteit.

Oudere radio’s onbruikbaar

Nadeel is wel dat oudere digitale radio’s die alleen maar DAB kunnen ontvangen en niet de nieuwere standaard, sinds 17 oktober onbruikbaar zijn geworden in Vlaanderen. De VRT zond al sinds 1997 uit in de digitale ether middels de DAB-norm. Twintig jaar na de eerste uitzendingen is de omroep overgeschakeld op DAB+ en heeft er voor gekozen geen radiozenders meer in de DAB-norm aan te bieden.

Weinig klachten

Ondanks de volledige overgang naar de DAB+-standaard zijn er bij de Vlaamse omroep VRT relatief weinig klachten ontvangen. Volgens woordvoerder Hans Van Goethem van de VRT zijn er een tiental klachten binnengekomen bij de VRT over het feit dat hun digitale radio niet meer bruikbaar is. “Verder zijn er vooral vragen ontvangen van luisteraars die vragen hebben over hoe ze hun toestel opnieuw moeten instellen, die proberen we zo goed mogelijk te helpen” aldus Van Goethem tegenover deze website.

Aanbod

Door de overgang van naar DAB+ is ook het aanbod van de VRT in de digitale ether aangepast. Naast de radiozenders Radio 1, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Studio Brussel en VRT NWS zijn ook de diverse regionale edities van Radio 2 via een eigen kanaal via het digitale netwerk van de omroep te ontvangen.Het gaat om de edities Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. Radio 2 zendt een aantal uur per dag een afwijkend programma uit in de diverse regio’s.