Vlaanderen: Meer capaciteit voor DAB+ volgend jaar zomer beschikbaar

In Vlaanderen komt vanaf komende zomer meer capaciteit beschikbaar voor digitale radio via de ether (DAB+). Dit heeft minister Sven Gatz (media) bekend gemaakt.

Radioplan

De Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, is bezig met een omvangrijk radioplan om Vlaanderen de komende jaren klaar te maken voor een overgang naar digitale radio. Zo hebben de landelijke commerciële radiozenders Qmusic, Joe en Nostalgie de verplichting gekregen om uiterlijk september 2018 ook in de digitale ether te horen te zijn. In ruil hiervoor is hun FM-vergunning voor enkele jaren verlengd. Qmusic en Joe zenden sinds september van dit jaar al uit via DAB+.

Netwerkzenders

Ook de vier regionale netwerkzenders krijgen van de minister de verplichting om via DAB+ te gaan uitzenden. Het gaat om S-Radio, VBRO, Hit! en Stadsradio Vlaanderen. Deze radiozenders gaan per januari aanstaande uitzenden via de FM. Om de radiozenders ook via de digitale ether te laten uitzenden wil de minister extra capaciteit voor DAB+ beschikbaar stellen.

Onderzoek

Minister Gatz over de extra capaciteit: “De voorbereidingen en het onderzoek naar de digitale uitbreiding zijn gestart, begin 2018 willen we die afronden. In de zomer moet het mogelijk zijn nieuwe DAB+ kanalen vrij te geven om zo meer spelers op DAB+ te krijgen. Hoe meer kanalen digitaal uitgezonden worden, hoe meer luisteraars het de moeite zullen vinden om digitaal naar de radio te luisteren.

Capaciteit

Eerder had de minister aangegeven dat er al dit najaar duidelijkheid moest zijn over de beschikbare capaciteit voor digitale radio in Vlaanderen. Het onderzoek naar de beschikbare capaciteit wordt uitgevoerd door het Nederlandse consultancybureau Jacky B van Jacqueline Bierhorst en Roel Schiphorst. Bierhorst is in Nederland betrokken bij het platform DigitalRadio.nl.

Aanbod

In Vlaanderen zenden momenteel twee landelijke netwerken uit via de digitale ether. De VRT heeft een netwerk op kanaal 12A en de commerciële aanbieder Norkring zendt uit op kanaal 11A. Via het netwerk van Norkring zijn onder andere Qmusic, Joe, TOPradio, Family Radio en BBC Worldservice te horen. Daarnaast beschikt Vlaanderen nog over twee regionale kanalen (5A en 5D) die momenteel nog niet in gebruik zijn.