Zwitserland gestopt met digitale televisie via de ether (DVB-T)

In Zwitserland zijn per vandaag de uitzendingen van digitale televisie via de ether (DVB-T) stopgezet. Televisiekijkers in Zwitserland zijn aangewezen op kabel, satelliet en Internet.

Afschakeldatum

Al in december vorig jaar werd bekend gemaakt dat per 3 juni 2019 de uitzendingen via DVB-T in Zwitserland zouden worden gestaakt. Onder de vlag van de Zwitserse omroep SRG zenden zowel de Duitstalige (SRF), Franstalige (RTS) als Italiaanstalige (RSI) publieke omroep in Zwitserland uit. Kijkers wordt geadviseerd over te schakelen naar alternatieven zoals satelliet, kabel of Internet.

Twee procent

Volgens de publieke omroep van Zwitserland kijkt maar twee procent van de huishoudens in Zwitserland via de digitale ether naar hun programma’s. Daarnaast betekent het stoppen van de uitzendingen van televisie via de digitale ether een bezuiniging op de uitgaven van de omroepen.

Vlaanderen

In december vorig jaar stopte de Vlaamse openbare omroep VRT met haar uitzendingen via DVB-T. Overigens zijn de programma’s van de VRT nog wel te zien via de digitale ether. De abonnementsdienst Antenne TV geeft de programma’s van de VRT door maar er zal dan wel een abonnement moeten worden afgesloten op Antenne TV.

Nederland

In Nederland heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de digitale ether. Sinds begin dit jaar zijn de zenders van de NPO in delen van Nederland zelfs in HD-kwaliteit te zien. Vanaf de zomerperiode moet dat in heel Nederland het geval zijn.

Informatie

Er is een speciale website in het leven geroepen om de Zwitsers op de hoogte te brengen van het stoppen van de digitale televisie-uitzendingen via de ether.