ACM stopt onderzoek doorgifte FOX Sports Eredivisie

Autoriteit Consument en Markt (ACM) stopt het vooronderzoek naar de doorgifte van de betaalzender FOX Sports Eredivisie. Dit bericht de toezichthouder op haar website.

“Onvoldoende aanwijzingen”

De ACM heeft onvoldoende aanwijzingen dat consumenten schade ondervinden van de wijziging in de voorwaarden die FOX vorig jaar stelde aan het doorgeven van live voetbal uit de Nederlandse Eredivisie. Daarom stopt de ACM het vooronderzoek. Kabelmaatschappij CaiWay had aan de ACM gevraagd of Fox met de wijzigingen de Mededingingswet overtreedt.

Enige partij

Media- en entertainmentbedrijf FOX Sports heeft als enige partij de uitzendrechten voor Eredivisie live voetbal. De zender exploiteert de rechten via de joint venture Eredivisie Media en Marketing. De distributeurs zoals CAIW, Ziggo en KPN hebben geen alternatief om Eredivisie live voetbal van een andere aanbieder te krijgen.

Voorwaarden

Vorig jaar veranderde Fox de voorwaarden voor de uitzendrechten voor een groot aantal distributeurs waaronder KPN, Caiway, SKV Veendam, Tele2 en Kabel Noord. De nieuwe voorwaarden leverden eerst veel weerstand op bij diverse aanbieders maar uiteindelijk gingen een groot aantal, waaronder KPN en Caiway toch akkoord met de nieuwe voorwaarden. Aanbieders als Tele2 en Cai Harderwijk besloten de doorgifte van de sportzender wel te stoppen.

Geen gevolgen

Verandering van voorwaarden zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor consumenten, maar daar heeft de ACM nu onvoldoende aanwijzingen voor. Verder onderzoek van de ACM is daarom nu niet nodig.

Veel keuze en vaak lagere prijzen

De prijzen van de verschillende pakketten met Eredivisie Voetbal zijn gevarieerd en veelal lager geworden. Het onderdeel ‘Eredivisie live wedstrijden’ is één van de onderdelen die distributeurs in hun TV-pakketten kunnen opnemen. Consumenten letten bij de keuze voor een distributeur vooral op de prijs voor het hele pakket en de internetsnelheid.

Ziggo

Kabelaar Ziggo heeft voor een gedeelte van haar verzorgingsgebied nog een doorlopend contract. Voor het voormalige UPC-gebied loopt het contract per 1 september af. De rechter heeft onlangs besloten dat FOX Sports en Ziggo voor dit deel van het contract opnieuw om de tafel moeten gaan zitten.

De uitspraak van ACM kan hier worden gelezen.